Αρχική Νέα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 13:38

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΕΣΒΟ, ΧΙΟ, ΛΗΜΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

Νέκρωσε όλη η αγορά της Χίου και σε όλη την πόλη, τουλάχιστον, από την μια άκρη έως την άλλη έπρεπε να ψάξεις πολύ και μάλλον δεν θα κατάφερνες να βρεις ανοικτό μαγαζί οποιασδήποτε κατηγορίας.

Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, εργαζόμενοι, αποφάσισαν να σταματήσουν κάθε οικονομική δραστηριότητα και να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το μεγάλο κτύπημα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία και μαζί της όλοι οι πολίτες από την κατάργηση – από 1ης Ιανουαρίου 2017 – των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αψηφώντας τον δυνατό αέρα και το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες Χιώτες και Χιώτισσες έκαναν δυναμική την παρουσία τους στην συγκέντρωση της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2016, διεκδικώντας να μην καταργηθεί το μέτρο, όπως το ίδιο ζήτησαν και στα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που επίσης είχαν ανάλογες συγκεντρώσεις (Λήμνος, Μυτιλήνη  και Σάμος).

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη για την πλατεία Βουνακίου συγκέντρωση μεταφέρθηκε στον κλειστό χώρο του Ομηρείου πνευματικού κέντρου, που αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τους συγκεντρωμένους. Η κεντρική αίθουσα ήταν γεμάτη, το ίδιο και ο προθάλαμος, η είσοδος και τα πεζοδρόμια έξω από το Ομήρειο.

Κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο κ. Βασίλης Παππάς, πρόεδρος τη Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, ο οποίος για ακόμα μία φορά κάλεσε τους βουλευτές των νησιών να καταθέσουν στη Βουλή τροπολογία, ώστε να μην εφαρμοσθεί το μέτρο από την 1.1.2017.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Λίνας και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κα Ανθίππη Ζαννάρα.

ΟΜΙΛΙΑ της Προέδρου του Δ.ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΊΟΥ, Ανθίππης Ζαννάρα:

« Φίλοι και φίλες συμπατριώτες παρά το κρύο ,είμαστε όλοι εδώ και διεκδικητικό παρόν δίνει όπως πάντα στους κοινωνικούς αγώνες στα νησιά μας και ο Δ.Σ.Χίου.

Σ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ,πού άλλαξαν την εικόνα της χώρας και της καθημερινότητας των ανθρώπων ,έχουμε ανταμωθεί εδώ ή στη Πλατεία Βουνακίου/Πλαστήρα  για διάφορους λόγους   και πάντα για να προασπίσουμε ένα ένα δικαιώματα η κατακτήσεις πού χάνονταν βίαια και αρνητικά  από τις ζωές μας, με την άνωθεν αυταρχική επιβολή της Πολλιτείας επι των πολιτών, είμασταν εδώ στο «μαύρο» της ΕΡΤ, εναντιωθήκαμε στη συνεχή μείωση των συντάξεων, στο φορολογικό και στις ασφαλιστικές εισφορές, στη κατάρρευση των κοινωνικών δομών, εναντιωνόμαστε εν τέλει στην ασφυξία ,που μας απειλεί εμάς και τα νησιά μας.

Σήμερα 30/11/2016 η συνάντησή μας αυτή έχει να κάνει με την εφαρμογή από 1.1.2017 των ήδη ψηφισμένων από το Κοινοβούλιο αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και ειδικότερα στα δοκιμαζόμενα μεταξύ άλλων  νησιά του Β.Ανατολικού Αιγαίου,από το Προσφυγικό, που ως Πύλη και Ανατολικό Όριο της Ευρώπης ,κλήθηκαν να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου των προσφύγων/μεταναστών.

Από της θέσπισης του ΦΠΑ προ τριακονταετίας περίπου στη χώρα μας, οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά εν γένει, δεν ήταν ένα προνόμιο ευνοϊκής μεταχείρισης  των νησιών απο την Πολιτεία, αλλά ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα  των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα , όπως η μεγάλη απόσταση από το Κέντρο της χώρας, ο θαλάσσιος διάπλους, η έλλειψη πρόσβασης των πολιτών στην Αθήνα ακόμη και για θέματα υγείας τους, ο χρόνος και το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων σε σχέση με το χερσαίο έδαφος, οι μετακινήσεις των ανθρώπων κ.λ.π. ΄Αλλωστε γι αυτό παραδεκτά η νησιωτικότητα εμπεριέχεται στο άρθ.101 του Συντάγματος  και στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  της 4.2.2016 «περί της ειδικής κατάστασης των νήσων».

Ειδικότερα για τις δικηγορικές υπηρεσίες ,οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ανέκαθεν αντετίθεντο στην επιβολή του ΦΠΑ, θεωρώντας αυτές οτι συνδέονται με τις ανάγκες των πολιτών για τη προστασία των δικαιωμάτων τους σε προσβολή της ελευθερίας τους, της προσωπικότητάς τους και της περιουσίας τους. Η επιβολή με πρόσφατα «μνημονειακά» μέτρα υψηλών παραβόλων υπέρ του Δημοσίου στην άσκηση των ενδίκων μέσων, των εγκλήσεων και των προσφυγών, κατέστησε ήδη δυσχερή τη πρόσβαση των πολιτών και δή των πιο αδύναμων στη Δικαιοσύνη κι ενώ αυτοί δοκιμάζονται από την οικονομική πίεση  και τις εκκρεμότητες που αναφύονται ανα πάσα στιγμή , με ολέθριες συνέπειες στη καθημερινότητα ,τη περιουσία και τη ζωή τους. Επομένως η  εφαρμογή των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ  από 1.1.2017 μεταξύ άλλων θα μεγεθύνει αφενός τη δυσχέρεια των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ,αφετέρου θα δημιουργήσει νέες υπέρμετρες δυσκολίες στους δικηγόρους ελεύθερους επαγγελματίες των νησιών μας ,που αγωνίζονται κυριολεκτικά να κρατήσουν «ανοικτά» τα γραφεία τους. Εξ άλλου οι δικηγορικοί Σύλλογοι της Σύρου και Νάξου –με τους οποίους είμαστε σε επαφή για μια μελλοντική συνεργασία- έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτησή τους αιτούμενοι την ακύρωση της ΥΠΟΙΚ.0010707 ΕΞ 2015/29.9.2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών περί  κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις Κυκλάδες που συγκροτούσαν τη δεύτερη φάση νησιών, της  εφαρμογής υψηλού ΦΠΑ , ενώ αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου, μετά τη συζήτηση πού έγινε τον Οκτώβριο του 2016.

Σ αυτή τη παναιγαιακή κινητοποίηση που επιχειρεί να αποτρέψει το μαρασμό των νησιών μας ,που συνεπάγεται η εφαρμογή των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ ,καλούμε τους βουλευτές Χίου κυρίους Μιχαηλίδη και Μηταράκη να πάρουν συγκεκριμένη θέση –διότι ναι μεν ως βουλευτές δια της λειτουργίας και ψήφου τους νομοθετούν, ωστόσο είναι καθήκον και υποχρέωσή τους να μεταφέρουν προς τη Κυβέρνηση και τις ηγεσίες των παρατάξεών τους ,τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πληθυσμιακά, γεωγραφικά, γεωπολιτικά κ.α.) των τόπων που εκλέγονται προκειμένου μέσα από το διάλογο και τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, να διώκεται η άριστη Πολιτεία των διοικούντων και των διοικουμένων πολιτών προς όφελος των επι μέρους περιοχών και εν συνόλων της ίδιας της χώρας μας, Ζητούμενο λοιπόν και αίτημα όλων των παρόντων  είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή για τη μη εφαρμογή υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Ολοι εμείς εδώ με την αγωνιστική παρουσία μας στέλνουμε τους αέρηδες του Αιγαίου και των νησιών μας ,για να «ανοίξουν» επιτέλους τα κλειστά παράθυρα του Μαξίμου, στην ηχώ της νησιωτικής κοινωνίας ,στο Διάπλου της Ιστορίας και του Πολιτισμού, που μέσα από περιπέτειες και κύματα αναδείχθηκαν η ποίηση του Ομήρου και της Σαπφούς, η φωτιά του Ηφαίστου, η υπέρβαση του Ικάρου, τα Μαθηματικά του Πυθαγόρα, η ηρωική μορφή του Κανάρη, ο Κοραής, ο Ελύτης, ο Κριμιζής.

Στην αλαζονική συμπεριφορά των Διοικούντων- που τραυματίζει και απαξιώνει την πολιτική με η και οι- εμείς οι Χιώτες και νησιώτες του Β. Ανατολικού Αιγαίου  είμαστε εδώ  να αντέχουμε και να παλεύουμε αντιξοότητες και δικαιά μας- σήμερα για το ΦΠΑ και την  αποτροπή του μαρασμού των νησιών μας-  για ένα και απλό λόγο «το σπίτι φτωχικό μας έδωσαν, τη γλώσσα ελληνική» .

11 (600 x 374)

 

Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία των βουλευτών Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, μέσω των οδών Φιστέλ ντε Κουλάνς, Βενιζέλου, Κοραή και Απλωταριάς, όπου και επιδόθηκε σε εκπροσώπους τους το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο  ζητούσαν την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εξαιρούνται τα νησιά από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 1η Ιανουαρίου 2017.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016 19:43

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δικηγορικός  Σύλλογος   Χίου συμμετέχοντας ενεργά στην Παναιγιακή Κινητοποίηση της 30/11/2016 κατά της επιβολής αυξημένου Φ.Π.Α  24% στα νησιά του Αιγαίου, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την ίδια ημέρα.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν κλειστά τα γραφεία τους και να απέχουν από οποιαδήποτε παράσταση, κατάθεση δικογράφου και αιτήσεων στα Δικαστήρια.

Συμμετέχοντας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων στην πλατεία Χίου στις 11.00πμ,  προσυγκεντωνόμαστε  μπροστά από το Πρωτοδικείο Χίου στις 10.30πμ.

Από το ΔΣ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 10:40
imerida
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 10:35
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου θα συμμετάσχει στην παναιγιακή κινητοποίηση για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα διοργανωθεί εντός Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Απο το ΔΣ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 13:15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 κ΄ ώρα 18.00-21.00 στο Αμφιθέατρο ¨Γιάννης Καράλης¨ της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Τμήματος Ναυτιλίας κ΄ Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα ¨Συνδυασμένες Μεταφορές¨.

Ομιλητές θα είναι προσκεκλημένοι καθηγητές της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea της Ουαλίας, οι οποίοι  συμμετείχαν και στο διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πειραιά από 13 έως 15 Οκτωβρίου με θέμα την Θαλάσσια ασφάλεια, νομικά ζητήματα σχετικά με το πλοίο το φορτίο και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σήμερα θα αναπτύξουν τα εξής θέματα:

Associate Professor Theodora Nikaki: «Multimodal Transport: Applicable Rules»

Professor Andrew Tettenborn: «Multimodal Transport Documents»

Από το ΔΣ 

 
ΝΕΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 10:33

Λίγα λόγια για την γιορτή του Αγίου Διονυσίου στο Μερσινίδι

Για άλλη μια φορά οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι, βρέθηκαν μαζί τη Δευτέρα, στο Μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας και τίμησαν από κοινού την γιορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη της Δικαιοσύνης, μετέχοντες για ακόμη μια φορά στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου.

Με την συνδρομή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου τελέστηκε πανηγυρικά η αρτοκλασία και ακολούθησε κέρασμα και υποδοχή των νέων δικαστικών λειτουργών καθώς και των νέων δικηγόρων στον αύλιο χώρο της Μονής.

Η Πρόεδρος του Δικ. Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα υπογράμμισε τις δυσκολίες και τον αγώνα των δικηγόρων να κρατήσουν ζωντανά τα γραφεία τους καθώς και τα προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη, ευχόμενη να είναι μια δημιουργική χρονιά συνεργασίας του νομικού κόσμου και της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου καλωσόρισε την νέα Εισαγγελέα κα Σπυριδούλα Σταυράτη, αντεισαγγελέα κο Αθανάσιο Γεωργάκη , τον Πρωτοδίκη κο Κων/νο Αμπλιανίτη και τη νέα Ανακρίτρια κα Αιμιλία- Ελένη Χατζηκώστα καθώς και τους Ειρηνοδίκες κα Ευστρατία Παπαεμμανουήλ και κο Ευστράτιο Θάνογλου, χαρίζοντάς τους βιβλία καθώς υποδέχθηκε και τους νέους δικηγόρους που ορκίσθηκαν πρόσφατα τις κες Παγιαζήτη Κυριακή, Αγοραστοπούλου Γαρυφαλλιά και Καλαϊτζή Δέσποινα και τον μοναδικό νεαρό που τις πλαισίωσε κο Παντελή Λ. Τουρνή.

Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου κα Μαρία Τομπάζη μαζί με τις ευχές της ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα στέγασης και έλλειψης υποδομών στο νησί μας, καθώς όπως είναι γνωστό έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την συνέχιση στην αποπεράτωση του Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο προσθέτοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες σε αυτές του Δ Σ Χίου που διαχρονικά είναι σε δράση.

Με αυτή την ευκαιρία δεν μπορούμε να παραλείψουμε την καθ΄ όλα υποστηρικτική υπ΄αριθμ. 5/2016   απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Χίου που, κατόπιν του Α Π 81932/19-11-15 εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  γνωμοδοτεί υπέρ της μη συγχώνευσης των ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων Βολισσού, Καρδαμύλων, Καλαμωτής και Καλλιμασιάς στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Χίου που επισφράγισε τη θέση του ΔΣ Χίου δια του Εισηγητού Πρωτοδίκη Χίου κ. Παντελίδη.

Ακολουθούν φωτο από την εκδήλωση

No7 (700 x 175)

Αρ Δ (350 x 161)Αρ ΣΤ (350 x 197)

Αρ. Α (350 x 289)Αρ. Γ (350 x 262)

Αρ. Ε (350 x 162)Αρ.Β (350 x 257)


 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 17:02

Πρόσκληση στον εορτασμό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου 03.10.2016

giorti_29-9-16

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη της Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (Μερσινίδι)

Πρόγραμμα:

7.00-10.00 Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Αμέσως μετά μικρή δεξίωση στον αύλιο χώρο του μοναστηριού με καλωσόρισμα των νέων δικαστών και των νέων συναδέλφων δικηγόρων από την Πρόεδρο του ΔΣ Χίου.

Τα διοικ. Συμβούλια


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 08:22

ANAKOINΩΣΗ

Μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο (26/9/2016), κατά την οποία υπέβαλε εκ νέου,  προς τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, το αίτημα του δικηγορικού σώματος για παράταση της προθεσμίας καταβολής των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, και την αποδοχή του αιτήματος από τον Υφυπουργό, συνεδρίασε σήμερα, 28-9-2016, το Δ.Σ του ΕΤΑΑ, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015, για όλους του κλάδους ασφάλισης του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ, χωρίς έννομες συνέπειες για εργοδότες και ασφαλισμένους, έως και την 30/11/2016.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή του (21-9-2016), το ΔΣ του ΕΤΑΑ είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία, την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών,  μέχρι την 31-12-2016. Όμως ο κυβερνητικός επίτροπος στο Ταμείο, είχε διατυπώσει την διαφωνία του, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς επίλυση της διαφωνίας, σύμφωνα με το άρθρο  135 ν. 3655/2008.

Η νεότερη απόφαση που έλαβε σήμερα το Δ.Σ του ΕΤΑΑ για παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30-11-2016, επιλύει οριστικά το δημιουργηθέν πρόβλημα, καθώς ο κυβερνητικός επίτροπος, του Ταμείου, μετά την τοποθέτηση του αρμόδιου Υφυπουργού στην Βουλή, και την αποδοχή του αιτήματος για παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, δεν εξέφρασε διαφωνία επ’ αυτής.

Επομένως ισχύει η απόφαση του Δ.Σ του ΕΤΑΑ της 28ης Σεπτεμβρίου 2016, με την οποία παρατείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015, για τους ασφαλισμένους σε όλους τους κλάδους του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ,  έως και την 30η Νοεμβρίου 2016.

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 10 από 50