Αρχική

Συνδεση ΧρηστηΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

ΝΟΜΟΣ

Συνδεδεμενοι Χρηστες

Έχουμε 54 επισκέπτες συνδεδεμένους
nomiki_voithia


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 09:55

Έγκαιρη δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων.


Με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4144/2013 στον Ληξιαρχικό Ν. 344/1976 και συγκεκριμένα στο άρθρο 49 σε περίπτωση παραλήψεως δηλώσεως των Ληξιαρχικών Γεγονότων (Μεταβολές, διαζύγιο, γέννηση, γάμο) προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και συγκεκριμένα:
1.Για τις μεταβολές και τα διαζύγια η δήλωση γίνεται εντός μηνός.
Από την παρέλευση του μηνός και μέχρι (90) ημέρες πρόστιμο 100¤.
Μετά την παρέλευση των ενενήντα (90) ημερών πρόστιμο 300¤.
2. Για την γέννηση, η δήλωση γίνεται εντός δέκα (10) ημερών.
Από την παρέλευση των δέκα (10) ημερών και μέχρι ενενήντα (90) ημέρες πρόστιμο 100¤.
Μετά την παρέλευση των ενενήντα (90) ημερών, πρόστιμο 300¤
3.Για τον γάμο, η δήλωση γίνεται εντός σαράντα (40) ημερών.
Από την παρέλευση των σαράντα (40) ημερών και μέχρι ενενήντα (90) ημέρες, πρόστιμο 100¤
Μετά την παρέλευση των ενενήντα (90) ημερών, πρόστιμο 300¤.
4. Ο θάνατος δηλώνεται εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την επέλευσή του. Αν παρέλθει το εικοσιτετράωρο και μέχρι τριάντα (30) ημέρες, χρειάζεται άδεια του Εισαγγελέα, ενώ αν παρέλθουν και οι τριάντα (30) ημέρες, χρειάζεται δικαστική απόφαση. Για την δήλωση του θανάτου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ στον ιατρό ή το νοσοκομείο που θα χορηγήσει το ιατρικό πιστοποιητικό.
 
ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 19:14

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

Ροδοκανάκη 30

82100 ΧΙΟΣ

Τηλ.2271024207,43522

Φαξ 22710-24207

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Α.Π 303

Χίος 20 Δεκεμβρίου 2013

Προς τον Δήμαρχο Χίου

κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη

Κοινοποίηση:

Ν. Σύμβουλο Δ. Χίου

κα Γραμμ. Αλοιμόνου

Αρμόδιες καθ ύλην οικ. Υπηρεσίες

Τεχνικές Υπηρεσίες

Θέμα: Πληρωμή δικηγόρων

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, 

Εν σχέση με την ανάθεση υποθέσεων νομικής φύσεως διαφορών του Δήμου Χίου στους συναδέλφους δικηγόρους και μέλη του Συλλόγου μας, είναι λεκτέα τα ακόλουθα:

1.Κατ΄αρχήν υπάρχει η πανθομολογούμενη δυσχέρεια πληρωμής των δικηγόρων, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται  εντονότατα ότι δεν μπορούν να πληρωθούν και εν τέλει «δεν αξίζει τον κόπο», όταν προκειμένου να πληρωθούν, απαιτείται να δαπανήσουν τον πολύτιμο σε διάρκεια και παραγωγικότητα χρόνο τους, όσο σχεδόν θα ανάλωναν και για την μελέτη εγγράφων μιας υποθέσεως ή κατάρτισης αγωγής κλπ.

2.Χρειάζεται να επισυνάψουν υπερβολικά – εκτός των απαραιτήτων- δικαιολογητικά, και προσφάτως μαθαίνουμε ότι απαιτούνται και βεβαιώσεις φορολογικής ενημερότητας όχι μόνο των ιδίων αλλά και των συζύγων τους !

(για τους διαζευγμένους άραγε απαιτείται και δ/ριο;)

Επί της ουσίας έτσι αναιρείται η πληρωμή μας.-

3.Στο θέμα των εξόδων και δη όταν η δίκη γίνεται εκτός Χίου, είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια για την καταβολή των εξόδων (εισιτήρια, διαμονή, ταξί ή μετρό καθώς επίσης εξόδων φωτ/πιών, ενσήμων επικυρώσεων κλπ.).

4. Μετά την ισχύ του Ν. Κ.π. Δικηγόρων, ατέλεια έχουν μόνο οι δικηγόροι με αντιμισθία στους Δήμους, αλλά όχι οι λοιποί, που χειρίζονται μεμονωμένα υποθέσεις, εκδίδουν γραμμάτια κανονικώς και καταβάλλονται όλες οι εισφορές, πλην του φόρου ποσοστού 15%, επειδή εν συνεχεία ο Δήμος έχει παρακράτηση φόρου 20%. Επίσης τα ένσημα επικολλώνται.

Οι εισφορές αυτές μπορεί να βαρύνουν τους δικηγόρους ως ασφαλισμένους στα συγκεκριμένα Ταμεία, πλην όμως το παραστατικό που αναγράφει τις εισφορές αυτές εκδίδεται εξ αφορμής δίκης ή άλλης διαδικαστικής πράξης που αφορά τον εντολέα ΟΤΑ και συνακόλουθα πρέπει μεταξύ των λοιπών ποσών αμοιβής και εξόδων του εντολοδόχου δικηγόρου για ανατεθείσα απ’ τον ΟΤΑ υπόθεση, να καταβάλλεται και τα ανωτέρω.

5.Σημειωτέον ότι ο κάθε εντολοδόχος δικηγόρος έχει αναλώσει πολλές ώρες μελέτης και εργασίας, προ του σταδίου της εκδικάσεως μιας υποθέσεως που του ανατέθηκε από το Δήμο.

Ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων, προβλέπει και ορίζει στο άρθρ. 59 και στο Παραρτ. ΙΙ χρονοχρέωση με 80€ ανά ώρα και τούτο είναι εφαρμοστέο και νόμιμο. Συνεπώς, εφ΄ όσον δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία, ο Δήμος οφείλει να αποδέχεται την καθ’ άρθ. 59 χρονοχρέωση(80€ ανά ώρα) ή τον συνδυασμό της έκδοσης του γραμματίου με τιμές του παρ/τος Ι και ΙΙ του πίνακα αμοιβών δικηγόρων και εν συνδιασμώ με το άρθρ. 63 με ποσοστό 2% επί της αξίας του αντικειμένου της διαφοράς αν  είναι αποτιμητέο.

6. Σημειωτέον ότι οι εντολοδόχοι δικηγόροι έχουν ιδίοις χρήμασι προκαλύψει τα έξοδά τους από φωτοτυπίες, ένσημα, γραμμάτια έως τηλέφωνα, εισιτήρια, διαμονές, ταξί και μετρό και δυστυχώς όταν υποβάλλουν πια πίνακα για να πληρωθούν την αμοιβή τους και εξοφληθούν τα προκαταβληθέντα - προς περαίωση και όφελος της υποθέσεως υπέρ του Δήμου- από τους ίδιους με δικά τους χρήματα έξοδα, αντιμετωπίζουν  ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ!

Διότι όπως ενημερώνονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες οικονομικές και συναφείς Υπηρεσίες σας, όφειλαν κι ενώ εξέπνεε άμεσα φερ’ ειπείν κάποια προθεσμία και προτεραιότητα ήταν η άμεση  κατάθεση (εδώ και τώρα) του δικογράφου και η επίδοσή του στον αντίδικο του ΟΤΑ- να έχουν μεριμνήσει για την έκδοση αποφάσεως του Δήμου που θα συμπεριλάμβανε και θα προέβλεπε το κόστος μετάβασης!

7) Περαιτέρω σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος απαιτεί της άσκησης ή συζήτησης αγωγής εξωδικαστικές ενέργειες απαραίτητες για την εγκυρότητα του Δικογράφου, οι οποίες δεν καθίσταται δυνατό να είναι γνωστές εκ των προτέρων. Οι εργασίες αυτές πολλές φορές είναι ιδιαίτερα επίπονες και απαιτούν χρονοβόρα επιστημονική διερεύνηση, πράγμα που για τον δικηγόρο συνεπάγεται χρόνο και κόπο. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουν κατά την αμοιβή τους άρνηση πληρωμής με την αιτιολογία ότι περιλαμβάνονται στην αμοιβή για την άσκηση της αγωγής ή των προτάσεων ή ότι δεν προβλέπονται από την απόφαση ανάθεσης της υπόθεσης, μια και τα προαπαιτούμενα για κάθε συγκεκριμένη υποθεση δεν είναι δυνατό να καθίστανται γνωστά εκ των προτέρων.

8) Υπάρχει σειρά αποφάσεων του Δήμου, που αναθέτει την υπεράσπιση αιρετών ή πρώην αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου σε δικηγόρους, οι οποίοι κατά την παράσταση τους είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν γραμμάτιο στο όνομα του ιδιώτη - αιρετού και όχι του Δήμου, οπότε βαρύνονται με όλες τις εισφορές και με τον φόρο του 15% καθώς και με τα σχετικά χαρτόσημα της παράστασης. Επομένως θα πρέπει μεταξύ των λοιπών ποσών αμοιβής και εξόδων του εντολοδόχου δικηγόρου για ανατεθείσα απ’ τον ΟΤΑ υπόθεση, να καταβάλλονται και τα ανωτέρω, αφού ο Δήμος στην ουσία αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει την αμοιβή, που θα κατέβαλε ο αιρετός ή ο υπάλληλος. Εκτός και αν αποφασίσετε να καταβάλλεται η αμοιβή από τον αιρετό ή τον υπάλληλο και στην συνέχεια εκείνος να αναζητά το ποσό που κατέβαλε από τον Δήμο σας. Στις περιπτώσεις μάλιστα αυτές, θα πρέπει να προβλεφθεί και τρόπο ανάληψη υποχρέωσης αποζημίωσης του δικηγόρου για περιπτώσεις αναβολών υποθέσεων λόγω παρόδου της ώρας λειτουργίας του Δικαστηρίου ή μετά από αίτηση του αντιδίκου ή και εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο εντολοδόχος δικηγόρος. 

Κατόπιν των ανωτέρω, αγαπητέ μας κε Δήμαρχε και αρμόδιες καθ ύλη Υπηρεσίες του Δήμου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ και ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ για την πληρότητα κατά το δυνατόν των αιτουμένων ανταμοιβών και εξοδολογίων, χωρίς περικοπές (εφ’ όσον ούτως ή άλλως είναι οι συνήθεις των ποσών « αναφοράς», ουσία  χαμηλές έως ελάχιστες) και κατά το δυνατόν να αποδίδονται εγκαίρως.

Τέλος, να έχετε την βεβαιότητα ότι η διευκόλυνση  των συναδέλφων δικηγόρων στη εξόφληση μιας στοιχειώδους πληρωμής των παρεχομένων υπηρεσιών, συμβάλλει στην διάσωση του αξιοπρεπούς βιοπορισμού, όλως μας.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την συνεργασία και σας ευχόμεθα καλές εορτές.-

Με τιμή

Η Πρόεδρος                                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Ανθίππη Ζαννάρα                                                              Αύγ. Πιπίδης

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 18:50
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 27 Ιανουάριος 2014 12:31
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014 12:27

Επισήμανση

Σχετικά με την από 23-10-2013 ανακοίνωση του Συλλόγου  στην ιστοσελίδα μας για τις επικυρώσεις μεταφράσεων από και προς την Ελληνική.

Σύμφωνα με το άρθρ. 36 παρ.2γ του Ν. 4194/2013 του νέου Κώδικα περί δικηγόρων, οι επικυρώσεις των μεταφράσεων θα πρέπει να περιέχουν  βεβαίωση που υπογράφει ο ίδιος ο δικηγόρος που μεταφράζει, ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας την οποία μετέφρασε. Ο δε  Πρόεδρος του ΔΣ επικυρώνει το γνήσιο της υπογραφής του μεταφράσαντα (αρθ.93 παρ 4 Κώδ. περι δικηγόρων).

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2014 10:22

Χίος 15-1-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ:H δηλωση ΤΩΝ πληροφοριακων στοιχειων ΤΩΝ μισθωσεων της ακινητησ περιουσιασ

*************

1. Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεως:

Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

2. Σε ποιες μισθώσεις υφίσταται υποχρέωση υποβολής:

α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)

β) για επαγγελματικές/εμπορικές

γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους)
δ) για αγροτικές/γεωργικές

ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος)

3.  Περιπτώσεις που υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης:

Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:

α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου.
β) Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.

4. Ποιος είναι υπόχρεος για υποβολή:

Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.

5. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση.
6. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση.
Σε δύο μόνο περιπτώσεις επιτρέπεται να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής:
• Αλλοδαπός μισθωτής: η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών από αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικές μισθώσεις και για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός έτους). Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμε τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης.

• Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση: η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλεται νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στη περίπτωση αυτή καταχωρούμε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.

7.  Η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης:

Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφερόμαστε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσουμε.        Η φόρμα υποβολής μας προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές:
• Αποθήκευση στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή).
• Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλιζόμαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωση μας.

8. Αποδεδειγμένη υποβολή:

Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστά την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η Δ.Ο.Υ.

9. Ενημέρωση των ενδιαφερομένων:

Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει, σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους (εκμισθωτές και μισθωτές), ηλεκτρονικό μήνυμα στο λογαριασμό που τηρούν στο taxisnet.

10. Ενέργειες που οφείλουν να κάνουν οι συμβαλλόμενοι μετά την ειδοποίηση τους:

Καταρχάς, πρέπει να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να ανατρέξουν στα μηνύματα τους ώστε να ενημερωθούν για τις μισθώσεις. Στη συνέχεια είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να μην αποδεχτούν μια δήλωση μίσθωσης θα ανατρέξουν στην εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων» και θα επιλέξουν τις λίστες «Άλλες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Μισθωτής» ή «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Εκμισθωτής». Σε περίπτωση που αποδέχονται, θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» και θα πατήσουν την «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Σε περίπτωση που διαφωνούν (για οποιοδήποτε λόγο) με τη δήλωση μίσθωσης που υπέβαλε ο εκμισθωτής, τότε δεν θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» (θα το αφήσουν δηλαδή κενό) και θα πατήσουν το πεδίο «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Αυτή η ενέργεια λογίζεται σαν άρνηση αποδοχής. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.

11. Κρίσιμος χρόνος υποβολής:

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της.

Παραδείγματα κατανόησης:

• Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1 Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.

• Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30 Απριλίου : το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.

12. Συνυποβολή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α):

Η συμπλήρωση των πεδίων του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετική. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατάξεις που ορίζουν την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ έπαψαν να ισχύουν. Απλώς η καταχώρηση του ΠΕΑ είναι προαιρετική και η δήλωση οριστικοποιείται χωρίς να ζητάει υποχρεωτικά τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων. Αν για το ακίνητο που μισθώνετε έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε  συμπληρώστε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».

13. Η περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υφιστάμενης μίσθωσης:

Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω taxisnet, θα υπάρχουν πλέον 2 κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν):

1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)
2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014):

Για κάθε μια περίπτωση υπάρχει διαφορετική διαδικασία της ανανέωσης (παράτασης):
1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)
Σε αυτήν την περίπτωση η αρχική μίσθωση έχει καταχωρηθεί στο taxisnet και έχει λάβει αριθμό καταχώρησης. Η ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα γίνει με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η τροποποιητική δήλωση όμως μπορεί να αλλάξει μόνο δυο στοιχεία:

• τη διάρκεια της μίσθωσης

• το μίσθωμα

Σε τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής).
Για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (που θα μεταβάλει τη διάρκεια ή το μίσθωμα) ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης)

Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία εκτός της διάρκειας, του μισθώματος και της ημερομηνίας υποβολής, τα οποία μπορεί ο χρήστης να μεταβάλει.

2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014):

Υπάρχουν δυο δυνατότητες (επιλογές) για να ανανεώσουμε (παρατείνουμε) μια μίσθωση που έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ
2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης»

Αυτές οι δυο επιλογές έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, την ανανέωση δηλαδή της μίσθωσης. Παρακάτω παραθέτουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για οποιαδήποτε επιλογή επιλέξει ο χρήστης της εφαρμογής:
2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Για να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, ο εκμισθωτής πρέπει πρώτα να καταχωρήσει τα στοιχεία του αρχικού μισθωτήριου (που είχε υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ) στην ηλεκτρονική φόρμα της εφαρμογή του taxisnet. Οι ημερομηνίες (ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού, οι ημερομηνίες έναρξης και η λήξης της μίσθωσης) καθώς και τα λοιπά στοιχεία της μίσθωσης θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως ακριβώς και στο συμφωνητικό της μίσθωσης που κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση που στο αρχικό μισθωτήριο έχουν επέλθει τροποποιήσεις (με μεταγενέστερα συμφωνητικά μίσθωσης), αποτυπώστε την εικόνα της μίσθωσης όπως είναι σήμερα. Συμπεριλάβετε δηλαδή και τις τροποποιήσεις. Αν πχ το αρχικό μισθωτήριο είχε γίνει μόνο για χρήση κατοικίας και με μεταγενέστερο συμφωνητικό επιτράπηκε και η επαγγελματική στέγη, τότε επιλέξτε και τα δυο είδη μίσθωσης:
Αφού ολοκληρωθεί η καταχώρηση αυτής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και πάρει αριθμό καταχώρησης στο taxisnet, στη συνέχεια για να καταχωρήσει ο εκμισθωτής την ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως περιγράφηκε στην παράγραφο 1. «Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)»
2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης»

Σε αυτήν την περίπτωση καταχωρούμε μια νέα δήλωση (εξαρχής), όπου συμπληρώνουμε όλα τα πεδία της μίσθωσης, αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως ισχύει. Επιπλέον όμως επιλέγουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης».
Σε αυτά τα πεδία συμπληρώνουμε τα στοιχεία του αρχικού μισθωτηρίου δηλαδή καταχωρούμε τα «Α.Π. αρχικής δήλωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «ΔΟΥ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου». Με αυτόν τον τρόπο όταν θα οριστικοποιήσουμε την υποβολή θα έχουμε προβεί σε ανανέωση (παράταση) μιας υπάρχουσας μίσθωσης που είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ και θα έχουμε ενημερώσει και την ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet.

14. Σε περίπτωση Λύσης υφιστάμενης μίσθωσης:

Δεν χρειάζεται να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

15. Σφάλμα στην καταχώρηση:

Στην περίπτωση αυτή κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις «Σημειώσεις» προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρησης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώρηση. Οι «σημειώσεις» που καταχωρεί ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής.

16. Εξέταση των ειδικών όρων μίσθωσης:

Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κλπ.

Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρηση χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή την πρόσληψη συνεταίρου, κλπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις). Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής. Προτείνουμε όμως τους ειδικούς όρους να τους καταχωρείτε στις «σημειώσεις», ώστε οι πληροφορίες των ειδικών όρων να είναι πιο ακριβείς. Αν στο συμφωνητικό προβλέπονται και άλλοι ειδικοί όροι μίσθωσης, τότε στο πεδίο <<Σημειώσεις>> περιγράφουμε τους ειδικούς όρους ώστε να εμφανιστούν στην απόδειξη υποβολής που θα εκτυπωθεί στο τέλος της διαδικασίας.

ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητος Ακινήτου)

17. Είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ;

Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό. Με την πληκτρολόγηση του, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Ε9. Συνιστούμε τη πληκτρολόγηση του ΑΤΑΚ, για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου που μισθώνετε.

18. Σε περίπτωση μη υπαγωγής του ακινήτου στις άνω κατηγορίες ακινήτων:

Οι κατηγορίες των ακινήτων κατά βάση είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούμε στο έντυπο Ε9. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσετε την ίδια κατηγορία που δηλώσατε με τις δηλώσεις Ε9 που έχετε υποβάλει. Στην περίπτωση που δεν εντάσσεται σε αυτές, επιλέγετε «άλλο είδος» και στο πεδίο «περιγραφή» περιγράφετε την ιδιοκτησία σας.

19. Συμπλήρωση αριθμού παροχής ΔΕΗ

Εάν επιλέξω ότι «το ακίνητο ηλεκτροδοτείται», έχω υποχρέωση να καταχωρήσω το αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω τη κυριότερη παροχή. 

20. Επιλογή είδους μισθώσεως:

Έχω τη δυνατότητα να επιλέξω περισσότερα του ενός είδη μίσθωσης, εφόσον η συμφωνημένη μίσθωση περιλαμβάνει διαφορετικές περιπτώσεις.    Τα ορισθέντα είδη μίσθωσης είναι τα εξής:

• Αστική(κατοικίας). Πρόκειται για μη εμπορική/επαγγελματική μίσθωση ακινήτων για χρήση κατοικίας, αποθήκης, χώρου στάθμευσης κλπ.
• Επαγγελματική/εμπορική. Πρόκειται για μίσθωση ακινήτων, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση, δηλαδή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Αγροτική/Γεωργική. Πρόκειται για μίσθωση αγροτικών ακινήτων και αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

• Τουριστική (βραχυπρόθεσμη). Πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικών κατοικιών, για τουριστικούς λόγους από αλλοδαπούς μισθωτές, μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας χωρίς ΑΦΜ.
• Παραχώρηση χρήσης. Πρόκειται είτε για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων είτε για παραχώρηση χρήσης ακινήτου με αντάλλαγμα σε είδος.
• Άλλο είδος. Γενικότερη πρόβλεψη, για μισθώσεις που δεν καλύπτονται από τα ανωτέρω. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να προσδιορίσουμε το είδος της μίσθωσης στο πεδίο «περιγραφή»

21. Η περίπτωση της υπεκμίσθωσης:

Στην περίπτωση υπεκμίσθωσης, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο και καταχωρείτε τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία που έλαβε το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό, από το οποίο αποκτάτε το δικαίωμα να υπεκμισθώσετε ακίνητο τρίτου.

22. Εκτύπωση απόδειξης υποβολής:

Με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσα από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr/ να δείτε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχετε υποβάλει, καθώς και να εκτυπώσετε το σχετικό αποδεικτικό.

23. Περίπτωση μισθωτή  Νομικού Προσώπου υπό σύσταση χωρίς ακόμη  ΑΦΜ:

Στην περίπτωση που συμβάλλεται ως μισθωτής νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ), ο εκμισθωτής καταχωρεί την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.

24. Για τους μισθωτές φοιτητές δηλώνουμε τον ΑΦΜ του γονέα που τον περιλαμβάνει στην δήλωση του ως προστατευόμενο μέλος;

Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρούμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής καταχωρούμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του φοιτητή.

25. Δήλωση διαμερίσματος (δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη κανονικά σε μια γραμμή του Ε9) με συγκατοίκηση 3 φοιτητών με κοινή κουζίνα-μπάνιο, αλλά ο καθ ένας με το προσωπικό  του υπνοδωμάτιο όπου πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας:

Υπάρχουν 2 δυνατότητες (επιλογές):

Α) Να υποβληθούν από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, 3 διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ μισθωτή όπου σε κάθε μια δήλωση θα καταχωρείται το ΑΦΜ του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πληρώνει και ως εμβαδό οικίας το ποσοστό (πχ 33,333%) επί της οικίας του συνολικού εμβαδού 120 τμ (καταχωρείται δηλαδή ότι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή)

Β) Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μια δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωρηθούν και τα 3 ΑΦΜ των μισθωτών.

26. Υποχρεωτική η υποβολή μέσω taxisnet. Υποβολή και για παλιά μισθωτήρια (για παράδειγμα μισθωτήρια που είχαν γίνει το 2013):

Από 1/1/2014 είναι υποχρεωτική η υποβολή μέσω taxisnet. (ΠΟΛ 1013/2014). Όσα μισθωτήρια δεν έχουν υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ, θα υποβληθούν στο taxisnet ανεξάρτητα του αν είναι εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα.

27. Ανήλικο με ακίνητο και υποβολή της δήλωσης στοιχείων μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας:

Ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα δικαιοπραξίας, άρα τη δήλωση μίσθωσης θα την υποβάλλει ο ασκών τη γονική μέριμνα του ανηλίκου. Ο ασκών τη γονική μέριμνα θα εισέλθει στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και θα καταχωρήσει τον δικό του ΑΦΜ στο πεδίο του εκμισθωτή. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως (και όταν το ακίνητο είναι καταχωρημένο σε Ε9 του ανήλικου τέκνου) κατά την καταχώρηση του ΑΤΑΚ θα εμφανίζεται μήνυμα « Ο ATAK ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΑΣ Ή ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΑΣ». Αυτό θα συμβαίνει διότι ο ΑΤΑΚ αναζητείται στο Ε9 του εκμισθωτή. Για να προχωρήσετε την διαδικασία, αφήστε κενό το πεδίο του ΑΤΑΚ (είναι προαιρετικό πεδίο) και συμπληρώστε τα επόμενα πεδία της διεύθυνσης του ακινήτου.

28. Γονέας, (πατέρας ή μητέρα) παραχωρεί σε τέκνο ακίνητο δωρεάν για επαγγελματική στέγη της επιχείρησης του τέκνου. Υποβάλλεται δήλωση στοιχείων μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας:

Πρέπει να υποβληθεί δήλωση μίσθωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 2 του ν. 4172/2013 «Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο». Άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δωρεάν παραχώρηση για χρήση επαγγελματικής στέγης και το ετήσιο μίσθωμα τεκμαίρεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

29. Επαγγελματικές/εμπορικές μισθώσεις, στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα εμπεριέχεται και το χαρτόσημο;

Στο μίσθωμα καταχωρούμε το ίδιο ποσό που θα καταχωρήσουμε και στο Ε2, δηλαδή την καθαρή αξία (άνευ χαρτοσήμου). Στο πεδίο «Σημειώσεις» μπορούμε να καταχωρήσουμε οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων.

30. Μίσθωμα βάσει τζίρου:

Πρόκειται για ειδική περίπτωση. Καταχωρούμε στο ποσό του μισθώματος μηδέν (0) και στις «Σημειώσεις», καταχωρούμε «το μίσθωμα θα καθοριστεί βάσει τζίρου»

31. Υποβολή ερωτημάτων και πού:

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος

https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Η Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Ανθ. Ζαννάρα                                              Αύγ. Πιπίδης

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269
« ΈναρξηΠροηγούμενο81828384858687888990ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 81 από 90