Αρχική

Συνδεση ΧρηστηΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

ΝΟΜΟΣ

Συνδεδεμενοι Χρηστες

Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους
nomiki_voithia


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2019 13:16

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 5.12.2019, στην Αθήνα, εξέδωσε  την ακόλουθη ανακοίνωση  :

1. Εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην  επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις και στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής υπαγωγής αστικών και εμπορικών διαφορών στη διαμεσολάβηση.

2. Μείζον είναι το θέμα που δημιουργείται με την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, μετά την  αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή,  η οποία δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη  πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους, ελέγχεται ως προς την συνταγματικότητά της, λαμβανομένης υπόψη και της αναδρομικής ισχύος της. Ο τρόπος δε, που εισήχθη,  σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της καλής νομοθέτησης και της κοινοβουλευτικής τάξης, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

3. Το δικηγορικό σώμα έχει, κατ’ επανάληψη, ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, η οποία  δεν συνάδει με τον εκούσιo χαρακτήρα της. Η ψήφιση και η άμεση ισχύς του νόμου 4640/2019, πλην του άρθρου 6 και 7 αυτού, δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

4.Η Συντονιστική Επιτροπή εμμένει στην πάγια θέση της ότι η υποχρέωση κατάθεσης του προβλεπόμενου στην παρ. 2 του άρθρου 3 ενημερωτικού εντύπου δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό και δικονομικό σκοπό και αποτελεί περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση . Σε κάθε περίπτωση,  θεωρεί ότι η σχετική σημερινή υπουργική τροπολογία κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού επιλύει, έστω και πρόσκαιρα, ένα σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου.

Η Συντονιστική Επιτροπή, αντιδρώντας στις άνω αιφνίδιες και προσβλητικές για το σώμα νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αποφάσισε να προβεί στις κάτωθι δράσεις :

1. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων.

2. Να προβεί σε ενημερωτική καμπάνια, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (πχ πληρωμένη καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media),  προκειμένου να ενημερώσει τους  πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου.

3. Να προγραμματιστούν  συναντήσεις με τους βουλευτές-δικηγόρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και να αποσταλούν  ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους βουλευτές.

4. Να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς κάθε πόλης, με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων και να ζητηθεί η υποστήριξή τους.

5. Να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο), με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων.  Η πρώτη συγκέντρωση προτείνεται να γίνει στην Αθήνα, μέχρι την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων, με κήρυξη πανελλαδικής αποχής την ημέρα της συγκέντρωσης, μετά από  απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων.

6. Τέλος, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 20:00
Για να δείτε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 19:58

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρέθυμνο, 27-11-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αποχή δικηγόρων Ρεθύμνου στις 28-11-2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου  Ρεθύμνου  κατά την έκτακτη συνεδρίασή του της 27ης Νοεμβρίου 2019, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων  Ρεθύμνου από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 28-11-2019, ημέρα ψήφισης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τον τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις - Περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008» εκφράζοντας την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης και σημειώνοντας, ότι τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών υπό την αναγκαία προϋπόθεση της εκούσιας υπαγωγής τους σε αυτές,καθ' όσον  η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει με τον εκούσιο χαρακτήρα της διαμεσολάβησης. Ο δε τρόπος με τον οποίο προωθείται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και η έκταση των διαφορών, που αυτή καταλαμβάνει, ενέχει τον κίνδυνο να ακυρωθεί στην πράξη ένας σημαντικός θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή του.

Το Δ.Σ.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 20:00
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 19:26

ΑΝΘΙΠΠΗ ΖΑΝΝΑΡΑ /ΠΡΟΕΔΡΟΣ/Δ.Σ.

ΑΠ 305 25/11/2019

Προς

κ . ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ /ΥΠ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

ΤΡΙΠΌΛΕΩΣ 26 21100 ΝΑΥΠΛΙΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

VAP LAW OFFICES  ATTORNEY  S-AT-LAW  LEGAL CONSUL MEDATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου κ. Μερκούριο  Ευστάθιο/Γραμματέα Πρωτοδικείου.

Πρόεδρο Δ.Σ.Ρεθύμνης

ΠρόεδροΔ.Σ. Ναυπλίου

Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Σ.ΧΙΟΥ

Δικηγόρους Χίου.

Θεμα: Απάντηση στην από 10/11/2019 επιστολή σας».

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου/Συνεργάτη της Δικηγορικής Εταιρίας «Βασιλική Αθανάσογλου και συνεργάτες» που εδρεύει στην Αθήνα ,οδός Καραγεώργη και Σερβίας 4.

απαντώντας στην  από 1/11/2019 επιστολή σας και για την οικονομία του χρόνου σας αποστέλλω  ως αναπόσπαστο μέρος της απάντησής μου την από 16/6/2014 με ΑΠ 561α επιστολή του Προέδρου της Ρεθύμνης κ. Ε.Μουνδριανάκη ,  προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο Δ.Σ.Α (εκάστοτε, ως θεσμό ) που αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα των «εξουσιοδοτήσεων/καταθέσεων δικογράφων» και με το περιεχόμενο αυτό συντάσσομαι , όπως άλλωστε και οι συνάδελφοι Πρόεδροι των Περιφερειακών Δ.Συλλόγων. (βλ. επισυναπτόμενο1) καθώς και την από 22/7/2016 επιστολή του ιδίου συναδέλφου Προέδρου ,όπου και πάλι εμπεριστατωμένα αποκρούει το θέμα των «εξουσιοδοτησεων», υπό την επίκληση του αρθ.48 του Κ.περί Δ. (βλ.επισυναπτόμενο 2) που ως προείπα , αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας μου.

Ας σημειωθεί ότι το θέμα των «εξουσιοδοτήσεων» απασχόλησε επι έτη (αλλωστε η επιστολή/γνωμοδότηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ρεθύμνης είναι απο 16.6.2014 και από 22/7/2016)  και απασχολεί την Ολομέλεια, μέχρι και σήμερα. Σε διευθέτηση δε του ανωτέρω θέματος   η Ολομέλεια των Προέδρων έχει οριστικά καταλήξει ότι εν όψει τροποποιήσεων του Κώδικα περί Δικηγόρων ,να θεσπίσει  ειδικό γραμμάτιο κατάθεσης στοιχειωδώς ευπρεπούς ποσού (αμοιβής και κρατήσεων) για τον καταθέτοντα δικηγόρο του περιφερειακού Δ.Συλλόγου , ώστε να μην  αντιμετωπίζεται ο τελευταίος από συναδέλφους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρίες των Αθηνών κατά μείζονα λόγο ως «άγγελος» κατά τη δική σας παραδοχή στην από 1/11/2019 επιστολή σας , υπο την έννοια του «ταχυμεταφορέως/courier»  και έναντι ευτελούς «βαλαντίου» συνηθέστατα ποσού 10 ευρώ.

Μάλιστα επαναβεβαιώθηκε η θέση θέσπισης του γραμματίου καταθέσεως και στη συγκληθείσα από 1-3/11/2019 Ολομέλεια της Λάρισσας , έν όψει των τροποποιήσεων του Κ.ΠερίΔ.  Ας γνωρίζετε επίσης ότι είναι κοινή βιωματική παραδοχή των συναδέλφων μου της Χίου αλλά και λοιπών δικηγόρων της Περιφέρειας η «αφ υψηλού» αντιμετώπισή μας από την πλειάδα των συναδέλφων ή εταιριών  κυρίαρχα της Αθήνας (συμβαίνει κατ ελάχιστον από συναδέλφους της Θεσσαλονίκης η του Πειραιά/λοιπών πόλεων)  και η δυσχέρεια πληρωμής μας οσάκις έχουμε εκδικάσει μάλιστα υποθέσεις –για τις οποίες αξιολογούν ότι δεν απαιτείται η εκ μέρους τους αυτοπρόσωπη παρουσία και παράσταση- η οποία οφειλόμενη πληρωμή μετατίθεται συχνά στις «καλένδες».

Αξιότιμε  κ . συνάδελφε για τέτοια περίσταση οφειλής σε νεώτερους και μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους μας , έχω στείλει επιστολή στο παρελθόν και στον πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ.Α., χωρίς προσδοκία ανταπόκρισης, αλλά εκτιμώντας την αναγκαιότητα να επικοινωνήσω μια συνήθη τακτική και αντίληψη που διέπει σημαντικό αριθμό συναδέλφων η δ.εταιριών των Αθηνών και χωρίς πρόθεση γενίκευσης ασφαλώς εκ μέρους μου. Αντίστοιχα οι συνάδελφοι της Περιφέρειας (αν όχι στην ολότητά μας, στην συντριπτική πλειοψηφία μας, εγγίζουσας σχεδόν την ολοτητα) μηδέποτε διανοηθήκαμε ακόμη και για πιστοποιητικό «μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος» φερ ειπείν από το Πρωτοδικείο Αθηνών , να μη καταβάλλουμε το ευπρεπές ποσό των 100-150,00 ευρώ ως είθισται, λαμβανομένων υπόψη και των αποστάσεων, της αναμονής κ.λ.π.

Εν κατακλείδι αξιότιμε κύριε συνάδελφε ,ποτέ δεν θα είχε δημιουργηθεί ζήτημα αν επικοινωνούσαμε «έντιμα» στις συναλλαγές μας ως πολίτες και ως συνάδελφοι! (ανεξαρτήτως του γραμματίου, των γνωμοδοτήσεων ή της 691/2018 αποφάσεως του Α.Π  που επικαλείσθε και στο βαθμό που μπορείτε να την προτάσσετε σε επίρρωση του ισχυρισμού σας /αντίθετα εμείς επικαλούμεθα βλ.γνωμοδότηση πρώτη και δεύτερη  Ε.Μουνδριανάκη Πρόέδρου Δ.Σ.Ρεθύμνης, καθώς επίσης ας ενθυμηθούμε και αποφάσεις του Α.Π. που βρήκαν αντιμέτωπο το δικηγορικό σώμα, όταν επι παραδείγματι για τις απαλλοτριώσεις, που ενώ η δαπάνη αναφερόταν στο όνομα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εν συνεχεία ο ΑΠ. με απόφασή του το ανέτρεψε υπέρ και επ ονόματι των δικαιούχων διαδίκων οι οποίοι εν συνόλω σχεδόν αφήκαν απλήρωτους τους εντολοδόχους δικηγόρους τους ,εως οτου το Ανώτατο Δικαστήριο με έτερη απόφασή του ,επανήλθε στο θέμα αυτό υπέρ και επ ονόματι του οικείου Δ.Σ. που μέλη του, ειχαν εκδικάσει και περατώσει υποθέσεις απαλλοτριώσεων , η δε αναφορά αυτή γίνεται για να σας καταδείξω ότι το «θέσφατο» δεν είναι χωρίς βάσανο οιονεί θέσφατο!) και τότε θα περίσσευε πιστέψτε με και η από την Ολομέλεια αποφασισμένη διευθέτηση του «προβλήματος» με τη θέσπιση του γραμματίου κατάθεσης, το οποίο ασφαλώς καταθέτει ο φέρων την ιδιότητα του δικηγόρου και όχι οιοσδήποτε έτερος επαγγελματίας! Τότε λοιπόν ανάλογη πρέπει να είναι και η αποδοχή /παραδοχή /αντιμετώπιση της ιδιότητας του ως δικηγόρου /συναδέλφου, διαφορετικά όπως γνωρίζετε ο νομοθέτης επιτρέπει την μετάβαση του όποιου δικηγόρου μέλους συγκεκριμμένου Δ.Σ. , σε άλλο Πρωτοδικείο της χώρας από την έδρα του και την κατάθεση/συζήτηση κ.λ.π. δικογράφων ,αλλά τότε επιτέλους θα συνεισφέρει εξ ανάγκης στην οικονομία της περιοχής που μεταβαίνει για να υπηρετήσει όλες αυτές τις νομικές ενέργειες με την παραμονή του, την εστίαση κ.λ.π. χωρίς να απαιτηθεί να συνεργασθεί έστω και για την κατάθεση με συνάδελφο του, Περιφερειακού Πρωτοδικείου!

Ας μη διαφεύγει λοιπόν της νομικής μας προσοχής και δεοντολογίας ,-της τελευταίας ιδίως ως ουσίας- , όπου τόσο κατά το Δίκαιο όσο και εθιμικά προς το σκοπό της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης , οι πολίτες στις συναλλαγές τους οφείλουν και πρέπει να τις εστιάζουν στην έντιμη και αξιοπρεπή συνεργασία, στη  καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και αυτό είναι το αληθινά ζητούμενο, από όλους μας ως πολίτες και δικηγόροι, Ιδία όταν ο κλάδος δοκιμάζεται και βεβαίως ο δικηγόρος της Περιφέρειας αντικειμενικά έχει περιορισμένο αντικείμενο και τη συνεχώς μειούμενη δικηγορική ύλη!

Τέλος αν επιτελώ υπό την ιδιότητά μου τα καθήκοντα του Προέδρου του Δ.Σ.Χίου , - παρ ότι η απόφασή μας αυτή είναι του Συλλόγου μας και του Δ.Συμβουλίου μας συνολικά –αρμοδιότεροι να το κρίνουν –αν το επιτρέπετε-είναι οι συνάδελφοί μου της Χίου .

Με εκτίμηση

Για την ανταλλαγή των απόψεων

 

Για την αρχική κοινοποίηση πατήστε εδώ

 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2019 14:40

Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (2/11)

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 2.11.2019 στη Λάρισα, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημ. Βερβεσού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου 4387/16 δικαιώνουν τους αγώνες και τις θέσεις του δικηγορικού σώματος. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων, όπως επιβάλουν, άλλωστε, και οι σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της αναλογιστικής ισορροπίας, της ίσης μεταχείρισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προς τούτο, η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί στις αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες παρέλειψε να εκπονήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Ολομέλεια, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας,  στα πλαίσια του σχετικού διαλόγου που αναπτύσσεται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, προτείνει τα ακόλουθα:
Α. Ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές
α. Αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα.
β. Θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων με υποχρεωτική υπαγωγή μόνο στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση. Το ύψος των εισφορών της υποχρεωτικής κλάσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των σημερινών αντίστοιχων εισφορών. Διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών της πρώτης πενταετίας ασφάλισης, χωρίς η διαφορά από την ελάχιστη εισφορά να είναι οφειλή. Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, ανώτερης ή κατώτερης, ανά έτος.
γ. Μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ισχύει.
δ. Διατήρηση των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ύψος του ν.4578/2018
ε. Ένταξη των εισφορών ΕΤΑΕΠ στην πλατφόρμα ΕΦΚΑ, η οποία πρέπει να διατηρηθεί.
στ. Συμψηφισμός των γραμματίων προκαταβολής, με τις  οφειλόμενες εισφορές ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ
ζ. Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης να καταβάλλεται μια   εισφορά Υγείας και ΕΤΕΑΕΠ (όπως  ισχύει ήδη για το ΕΤΕΑΕΠ). Στην περίπτωση δε, της  καταβολής εισφοράς κύριας σύνταξης, να μην καταβάλλεται επιπρόσθετη εισφορά,  εφόσον καλύπτεται η κατώτατη ασφαλιστική κλάση από την εισφορά  της έμμισθης απασχόλησης.
η. Σταδιακή μείωση των εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων (κύριας ασφάλισης και υγείας).
θ.  Βελτίωση του συστήματος 120 δόσεων (ν.4611/2019) και της πάγιας ρύθμισης (αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 ), με την αποσύνδεση της ισχύουσας ρύθμισης από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
ι. Άμεση έκδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας και δυνατότητας είσπραξης σε περίπτωση ρύθμισης από το Δημόσιο και ΝΠΔΔ, στα πρότυπα των ισχυόντων για την ΑΑΔΕ.
ια.  Διατήρηση εκπτώσεων σε περίπτωση μητρότητας, 40ετίας και για νέους ασφαλισμένους (5ετίας), οι οποίες θα πρέπει να ισχύουν και για εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
ιβ. Διατήρηση υποχρεωτικής ασφάλισης ασκούμενων δικηγόρων μόνο στον Κλάδο Υγείας με καταβολή της ελάχιστης εισφοράς πενταετίας, δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και εξαίρεση από κρατήσεις σε περίπτωση πληρωμής με τίτλους κτήσης.
ιγ. Εκκαθάριση και επιστροφή όλων των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων.
Β. Ως προς τις συντάξεις
α. Διατήρηση των κατηγοριών Εθνικής και ανταποδοτικής Σύνταξης.
β. Αύξηση του ποσού της Εθνικής Σύνταξης τουλάχιστον στα 420 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών και στα 450 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 40 ετών.
γ. Θέσπιση κατωτάτου ορίου σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στα 500 ευρώ.
δ. Αύξηση ποσοστών αναπλήρωσης κατά 0,20% για 15-30 έτη ασφάλισης, κατά 0,40% για 30-40 έτη ασφάλισης και κατά 0,60% για 40 έτη ασφάλισης και πάνω.
ε. Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
στ. Διατήρηση συστήματος επικουρικής ασφάλισης, άλλως εξεύρεση πόρων για τη βιωσιμότητα αυτού.
Γ. Ως προς τα λοιπά θεσμικά θέματα
α. Διαχωρισμός του ΕΦΚΑ σε 3 Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) ή δημιουργία αντίστοιχης οργανωτικής δομής (Τομείς-Υποδιοικήσεις) εντός του ΕΦΚΑ, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.
β. Εξέταση της λύσης του Επαγγελματικού Ταμείου προαιρετικής ασφάλισης, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς συλλόγους.
γ. Αμεση θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΦΚΑ.

2. Η Ολομέλεια έχει ταχθεί, κατ' επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών υπό την αναγκαία προϋπόθεση της εκούσιας υπαγωγής τους σε αυτές. Η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει με τον εκούσιο χαρακτήρα της διαμεσολάβησης. Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και η έκταση των διαφορών, που αυτή καταλαμβάνει, ενέχει  τον κίνδυνο να ακυρωθεί  στην πράξη ένας σημαντικός  θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών , δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή του. Οι δηλώσεις του  Υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αποδεχόμενος μερικώς τις σχετικές προτάσεις του δικηγορικού σώματος, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένουμε την υλοποίησή τους.  Η Ολομέλεια, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, συμμετέχει στον   διάλογο και επιδιώκει  την περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων. Η Ολομέλεια εξουσιοδοτεί προς τούτο την Συντονιστική Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει ανάλογα με την πορεία του διαλόγου για την περαιτέρω στάση του κλάδου.

3. Η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την άμεση τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων σε θέματα αμοιβών, Επιτροπών Αξιολόγησης και Επάρκειας, πειθαρχικού δικαίου, εμμίσθων δικηγόρων και Άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους, να καλυφθούν κενά  και να αρθούν δυσλειτουργίες. Μεταξύ τω προτάσεων αυτών είναι και η πρόβλεψη υποχρεωτικής παράστασης ων δικηγόρων στα πλημμελήματα. Εξουσιοδοτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή να εξειδικεύσει και κωδικοποιήσει τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν  στο Υπουργείο προς θεσμοθέτηση.

4. Η Ολομέλεια συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που πρέπει να επανατοποθετηθούν στον ιστορικό και φυσικό τους χώρο. Προς τούτο, η Ολομέλεια θα αναλάβει πρωτοβουλία για την συγκρότηση μίας Πανελλήνιας Επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Π.Ε.ΕΓΠ), στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαζικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας. Πρώτιστη ευθύνη της Ολομέλειας θα αποτελεί  η νομική κάλυψη του αιτήματος  και η προσφυγή στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια.

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 10 από 93