Αρχική

Συνδεση ΧρηστηΝομικά Νέα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

ΝΟΜΟΣ

Συνδεδεμενοι Χρηστες

Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
nomiki_voithia


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 19:26

ΑΝΘΙΠΠΗ ΖΑΝΝΑΡΑ /ΠΡΟΕΔΡΟΣ/Δ.Σ.

ΑΠ 305 25/11/2019

Προς

κ . ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ /ΥΠ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

ΤΡΙΠΌΛΕΩΣ 26 21100 ΝΑΥΠΛΙΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

VAP LAW OFFICES  ATTORNEY  S-AT-LAW  LEGAL CONSUL MEDATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου κ. Μερκούριο  Ευστάθιο/Γραμματέα Πρωτοδικείου.

Πρόεδρο Δ.Σ.Ρεθύμνης

ΠρόεδροΔ.Σ. Ναυπλίου

Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Σ.ΧΙΟΥ

Δικηγόρους Χίου.

Θεμα: Απάντηση στην από 10/11/2019 επιστολή σας».

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου/Συνεργάτη της Δικηγορικής Εταιρίας «Βασιλική Αθανάσογλου και συνεργάτες» που εδρεύει στην Αθήνα ,οδός Καραγεώργη και Σερβίας 4.

απαντώντας στην  από 1/11/2019 επιστολή σας και για την οικονομία του χρόνου σας αποστέλλω  ως αναπόσπαστο μέρος της απάντησής μου την από 16/6/2014 με ΑΠ 561α επιστολή του Προέδρου της Ρεθύμνης κ. Ε.Μουνδριανάκη ,  προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο Δ.Σ.Α (εκάστοτε, ως θεσμό ) που αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα των «εξουσιοδοτήσεων/καταθέσεων δικογράφων» και με το περιεχόμενο αυτό συντάσσομαι , όπως άλλωστε και οι συνάδελφοι Πρόεδροι των Περιφερειακών Δ.Συλλόγων. (βλ. επισυναπτόμενο1) καθώς και την από 22/7/2016 επιστολή του ιδίου συναδέλφου Προέδρου ,όπου και πάλι εμπεριστατωμένα αποκρούει το θέμα των «εξουσιοδοτησεων», υπό την επίκληση του αρθ.48 του Κ.περί Δ. (βλ.επισυναπτόμενο 2) που ως προείπα , αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας μου.

Ας σημειωθεί ότι το θέμα των «εξουσιοδοτήσεων» απασχόλησε επι έτη (αλλωστε η επιστολή/γνωμοδότηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ρεθύμνης είναι απο 16.6.2014 και από 22/7/2016)  και απασχολεί την Ολομέλεια, μέχρι και σήμερα. Σε διευθέτηση δε του ανωτέρω θέματος   η Ολομέλεια των Προέδρων έχει οριστικά καταλήξει ότι εν όψει τροποποιήσεων του Κώδικα περί Δικηγόρων ,να θεσπίσει  ειδικό γραμμάτιο κατάθεσης στοιχειωδώς ευπρεπούς ποσού (αμοιβής και κρατήσεων) για τον καταθέτοντα δικηγόρο του περιφερειακού Δ.Συλλόγου , ώστε να μην  αντιμετωπίζεται ο τελευταίος από συναδέλφους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρίες των Αθηνών κατά μείζονα λόγο ως «άγγελος» κατά τη δική σας παραδοχή στην από 1/11/2019 επιστολή σας , υπο την έννοια του «ταχυμεταφορέως/courier»  και έναντι ευτελούς «βαλαντίου» συνηθέστατα ποσού 10 ευρώ.

Μάλιστα επαναβεβαιώθηκε η θέση θέσπισης του γραμματίου καταθέσεως και στη συγκληθείσα από 1-3/11/2019 Ολομέλεια της Λάρισσας , έν όψει των τροποποιήσεων του Κ.ΠερίΔ.  Ας γνωρίζετε επίσης ότι είναι κοινή βιωματική παραδοχή των συναδέλφων μου της Χίου αλλά και λοιπών δικηγόρων της Περιφέρειας η «αφ υψηλού» αντιμετώπισή μας από την πλειάδα των συναδέλφων ή εταιριών  κυρίαρχα της Αθήνας (συμβαίνει κατ ελάχιστον από συναδέλφους της Θεσσαλονίκης η του Πειραιά/λοιπών πόλεων)  και η δυσχέρεια πληρωμής μας οσάκις έχουμε εκδικάσει μάλιστα υποθέσεις –για τις οποίες αξιολογούν ότι δεν απαιτείται η εκ μέρους τους αυτοπρόσωπη παρουσία και παράσταση- η οποία οφειλόμενη πληρωμή μετατίθεται συχνά στις «καλένδες».

Αξιότιμε  κ . συνάδελφε για τέτοια περίσταση οφειλής σε νεώτερους και μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους μας , έχω στείλει επιστολή στο παρελθόν και στον πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ.Α., χωρίς προσδοκία ανταπόκρισης, αλλά εκτιμώντας την αναγκαιότητα να επικοινωνήσω μια συνήθη τακτική και αντίληψη που διέπει σημαντικό αριθμό συναδέλφων η δ.εταιριών των Αθηνών και χωρίς πρόθεση γενίκευσης ασφαλώς εκ μέρους μου. Αντίστοιχα οι συνάδελφοι της Περιφέρειας (αν όχι στην ολότητά μας, στην συντριπτική πλειοψηφία μας, εγγίζουσας σχεδόν την ολοτητα) μηδέποτε διανοηθήκαμε ακόμη και για πιστοποιητικό «μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος» φερ ειπείν από το Πρωτοδικείο Αθηνών , να μη καταβάλλουμε το ευπρεπές ποσό των 100-150,00 ευρώ ως είθισται, λαμβανομένων υπόψη και των αποστάσεων, της αναμονής κ.λ.π.

Εν κατακλείδι αξιότιμε κύριε συνάδελφε ,ποτέ δεν θα είχε δημιουργηθεί ζήτημα αν επικοινωνούσαμε «έντιμα» στις συναλλαγές μας ως πολίτες και ως συνάδελφοι! (ανεξαρτήτως του γραμματίου, των γνωμοδοτήσεων ή της 691/2018 αποφάσεως του Α.Π  που επικαλείσθε και στο βαθμό που μπορείτε να την προτάσσετε σε επίρρωση του ισχυρισμού σας /αντίθετα εμείς επικαλούμεθα βλ.γνωμοδότηση πρώτη και δεύτερη  Ε.Μουνδριανάκη Πρόέδρου Δ.Σ.Ρεθύμνης, καθώς επίσης ας ενθυμηθούμε και αποφάσεις του Α.Π. που βρήκαν αντιμέτωπο το δικηγορικό σώμα, όταν επι παραδείγματι για τις απαλλοτριώσεις, που ενώ η δαπάνη αναφερόταν στο όνομα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εν συνεχεία ο ΑΠ. με απόφασή του το ανέτρεψε υπέρ και επ ονόματι των δικαιούχων διαδίκων οι οποίοι εν συνόλω σχεδόν αφήκαν απλήρωτους τους εντολοδόχους δικηγόρους τους ,εως οτου το Ανώτατο Δικαστήριο με έτερη απόφασή του ,επανήλθε στο θέμα αυτό υπέρ και επ ονόματι του οικείου Δ.Σ. που μέλη του, ειχαν εκδικάσει και περατώσει υποθέσεις απαλλοτριώσεων , η δε αναφορά αυτή γίνεται για να σας καταδείξω ότι το «θέσφατο» δεν είναι χωρίς βάσανο οιονεί θέσφατο!) και τότε θα περίσσευε πιστέψτε με και η από την Ολομέλεια αποφασισμένη διευθέτηση του «προβλήματος» με τη θέσπιση του γραμματίου κατάθεσης, το οποίο ασφαλώς καταθέτει ο φέρων την ιδιότητα του δικηγόρου και όχι οιοσδήποτε έτερος επαγγελματίας! Τότε λοιπόν ανάλογη πρέπει να είναι και η αποδοχή /παραδοχή /αντιμετώπιση της ιδιότητας του ως δικηγόρου /συναδέλφου, διαφορετικά όπως γνωρίζετε ο νομοθέτης επιτρέπει την μετάβαση του όποιου δικηγόρου μέλους συγκεκριμμένου Δ.Σ. , σε άλλο Πρωτοδικείο της χώρας από την έδρα του και την κατάθεση/συζήτηση κ.λ.π. δικογράφων ,αλλά τότε επιτέλους θα συνεισφέρει εξ ανάγκης στην οικονομία της περιοχής που μεταβαίνει για να υπηρετήσει όλες αυτές τις νομικές ενέργειες με την παραμονή του, την εστίαση κ.λ.π. χωρίς να απαιτηθεί να συνεργασθεί έστω και για την κατάθεση με συνάδελφο του, Περιφερειακού Πρωτοδικείου!

Ας μη διαφεύγει λοιπόν της νομικής μας προσοχής και δεοντολογίας ,-της τελευταίας ιδίως ως ουσίας- , όπου τόσο κατά το Δίκαιο όσο και εθιμικά προς το σκοπό της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης , οι πολίτες στις συναλλαγές τους οφείλουν και πρέπει να τις εστιάζουν στην έντιμη και αξιοπρεπή συνεργασία, στη  καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και αυτό είναι το αληθινά ζητούμενο, από όλους μας ως πολίτες και δικηγόροι, Ιδία όταν ο κλάδος δοκιμάζεται και βεβαίως ο δικηγόρος της Περιφέρειας αντικειμενικά έχει περιορισμένο αντικείμενο και τη συνεχώς μειούμενη δικηγορική ύλη!

Τέλος αν επιτελώ υπό την ιδιότητά μου τα καθήκοντα του Προέδρου του Δ.Σ.Χίου , - παρ ότι η απόφασή μας αυτή είναι του Συλλόγου μας και του Δ.Συμβουλίου μας συνολικά –αρμοδιότεροι να το κρίνουν –αν το επιτρέπετε-είναι οι συνάδελφοί μου της Χίου .

Με εκτίμηση

Για την ανταλλαγή των απόψεων

 

Για την αρχική κοινοποίηση πατήστε εδώ

 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2019 14:40

Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (2/11)

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 2.11.2019 στη Λάρισα, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημ. Βερβεσού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου 4387/16 δικαιώνουν τους αγώνες και τις θέσεις του δικηγορικού σώματος. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων, όπως επιβάλουν, άλλωστε, και οι σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της αναλογιστικής ισορροπίας, της ίσης μεταχείρισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προς τούτο, η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί στις αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες παρέλειψε να εκπονήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Ολομέλεια, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας,  στα πλαίσια του σχετικού διαλόγου που αναπτύσσεται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, προτείνει τα ακόλουθα:
Α. Ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές
α. Αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα.
β. Θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων με υποχρεωτική υπαγωγή μόνο στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση. Το ύψος των εισφορών της υποχρεωτικής κλάσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των σημερινών αντίστοιχων εισφορών. Διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών της πρώτης πενταετίας ασφάλισης, χωρίς η διαφορά από την ελάχιστη εισφορά να είναι οφειλή. Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, ανώτερης ή κατώτερης, ανά έτος.
γ. Μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ισχύει.
δ. Διατήρηση των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ύψος του ν.4578/2018
ε. Ένταξη των εισφορών ΕΤΑΕΠ στην πλατφόρμα ΕΦΚΑ, η οποία πρέπει να διατηρηθεί.
στ. Συμψηφισμός των γραμματίων προκαταβολής, με τις  οφειλόμενες εισφορές ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ
ζ. Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης να καταβάλλεται μια   εισφορά Υγείας και ΕΤΕΑΕΠ (όπως  ισχύει ήδη για το ΕΤΕΑΕΠ). Στην περίπτωση δε, της  καταβολής εισφοράς κύριας σύνταξης, να μην καταβάλλεται επιπρόσθετη εισφορά,  εφόσον καλύπτεται η κατώτατη ασφαλιστική κλάση από την εισφορά  της έμμισθης απασχόλησης.
η. Σταδιακή μείωση των εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων (κύριας ασφάλισης και υγείας).
θ.  Βελτίωση του συστήματος 120 δόσεων (ν.4611/2019) και της πάγιας ρύθμισης (αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 ), με την αποσύνδεση της ισχύουσας ρύθμισης από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
ι. Άμεση έκδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας και δυνατότητας είσπραξης σε περίπτωση ρύθμισης από το Δημόσιο και ΝΠΔΔ, στα πρότυπα των ισχυόντων για την ΑΑΔΕ.
ια.  Διατήρηση εκπτώσεων σε περίπτωση μητρότητας, 40ετίας και για νέους ασφαλισμένους (5ετίας), οι οποίες θα πρέπει να ισχύουν και για εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
ιβ. Διατήρηση υποχρεωτικής ασφάλισης ασκούμενων δικηγόρων μόνο στον Κλάδο Υγείας με καταβολή της ελάχιστης εισφοράς πενταετίας, δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και εξαίρεση από κρατήσεις σε περίπτωση πληρωμής με τίτλους κτήσης.
ιγ. Εκκαθάριση και επιστροφή όλων των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων.
Β. Ως προς τις συντάξεις
α. Διατήρηση των κατηγοριών Εθνικής και ανταποδοτικής Σύνταξης.
β. Αύξηση του ποσού της Εθνικής Σύνταξης τουλάχιστον στα 420 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών και στα 450 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 40 ετών.
γ. Θέσπιση κατωτάτου ορίου σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στα 500 ευρώ.
δ. Αύξηση ποσοστών αναπλήρωσης κατά 0,20% για 15-30 έτη ασφάλισης, κατά 0,40% για 30-40 έτη ασφάλισης και κατά 0,60% για 40 έτη ασφάλισης και πάνω.
ε. Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
στ. Διατήρηση συστήματος επικουρικής ασφάλισης, άλλως εξεύρεση πόρων για τη βιωσιμότητα αυτού.
Γ. Ως προς τα λοιπά θεσμικά θέματα
α. Διαχωρισμός του ΕΦΚΑ σε 3 Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) ή δημιουργία αντίστοιχης οργανωτικής δομής (Τομείς-Υποδιοικήσεις) εντός του ΕΦΚΑ, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.
β. Εξέταση της λύσης του Επαγγελματικού Ταμείου προαιρετικής ασφάλισης, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς συλλόγους.
γ. Αμεση θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΦΚΑ.

2. Η Ολομέλεια έχει ταχθεί, κατ' επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών υπό την αναγκαία προϋπόθεση της εκούσιας υπαγωγής τους σε αυτές. Η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει με τον εκούσιο χαρακτήρα της διαμεσολάβησης. Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και η έκταση των διαφορών, που αυτή καταλαμβάνει, ενέχει  τον κίνδυνο να ακυρωθεί  στην πράξη ένας σημαντικός  θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών , δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή του. Οι δηλώσεις του  Υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αποδεχόμενος μερικώς τις σχετικές προτάσεις του δικηγορικού σώματος, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένουμε την υλοποίησή τους.  Η Ολομέλεια, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, συμμετέχει στον   διάλογο και επιδιώκει  την περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων. Η Ολομέλεια εξουσιοδοτεί προς τούτο την Συντονιστική Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει ανάλογα με την πορεία του διαλόγου για την περαιτέρω στάση του κλάδου.

3. Η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την άμεση τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων σε θέματα αμοιβών, Επιτροπών Αξιολόγησης και Επάρκειας, πειθαρχικού δικαίου, εμμίσθων δικηγόρων και Άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους, να καλυφθούν κενά  και να αρθούν δυσλειτουργίες. Μεταξύ τω προτάσεων αυτών είναι και η πρόβλεψη υποχρεωτικής παράστασης ων δικηγόρων στα πλημμελήματα. Εξουσιοδοτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή να εξειδικεύσει και κωδικοποιήσει τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν  στο Υπουργείο προς θεσμοθέτηση.

4. Η Ολομέλεια συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που πρέπει να επανατοποθετηθούν στον ιστορικό και φυσικό τους χώρο. Προς τούτο, η Ολομέλεια θα αναλάβει πρωτοβουλία για την συγκρότηση μίας Πανελλήνιας Επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Π.Ε.ΕΓΠ), στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαζικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας. Πρώτιστη ευθύνη της Ολομέλειας θα αποτελεί  η νομική κάλυψη του αιτήματος  και η προσφυγή στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια.

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 14 Σεπτέμβριος 2019 12:09

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 10.9.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, υπό την Προεδρεία του Προέδρου της Δημητρίου Βερβεσού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

  1. Η Ολομέλεια επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην Διαμεσολάβηση, η οποία  δεν συνάδει,  άλλωστε,  με τον εκούσιο χαρακτήρα της.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία  για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, αποφάσισε : α) Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για δύο (2) ημέρες, κατά την ημέρα κατάθεσης και  ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και  β) Την δικαστική προσβολή   της υποχρεωτικότητας της Διαμεσολάβησης.

Ταυτόχρονα, η Ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και των προσόντων των εκπαιδευτών.  

  1. Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για συνάντηση με τους αρμοδίους Υπουργούς, προκειμένου να τους θέσει τα ζητήματα που άπτονται της προωθούμενης από την Κυβέρνηση κατάργησης των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Ασύλου, καθώς οδηγούν σε συρρίκνωση  των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και σε σημαντική επιβάρυνση της λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων.

  1. Η Ολομέλεια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019, που αφορούν στη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Δεδομένου ότι, οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αδυνατούν να αποστείλουν έγκαιρα ασφαλιστικές οφειλές συναδέλφων, κυρίως προ του 2016, προκειμένου να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, η Ολομέλεια προτείνει την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019, με παράλληλη ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο προσωπικό και την μη εκτέλεση των μη σύννομα εκδοθεισών Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αυτής.

  1. Η Ολομέλεια, σε συνέχεια παλαιότερων αποφάσεών της, καλεί την Ελληνική Πολιτεία αλλά και την Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Η πρόσφατη απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής,  ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2019 08:25
TAXD (700 x 990)
TAXD 1 (700 x 990)
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 13:23

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΘΗΝΑ, 3/6/2019

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τη σημερινή συνεδρίασή της (3/6/2019), στην Αθήνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η πολιτική διελκυστίνδα, που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την δυνατότητα ή μη της Κυβέρνησης να επιλέξει, στην παρούσα συγκυρία, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, γεγονός για το οποίο έχουν αναπτυχθεί αντικρουόμενες νομικές απόψεις από έγκριτους συνταγματολόγους, δικαιώνει την στάση του δικηγορικού σώματος, αλλά και του συνόλου σχεδόν της νομικής κοινότητος, το οποίο επισταμένα και διαχρονικά έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται  η αξιοκρατική επιλογή και η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και συναίνεση, που θα θωρακίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενός από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η Κυβέρνηση δεν ενέταξε το κρίσιμο αυτό θέμα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση παρότι είχαν κατατεθεί σχετικές προτάσεις και ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας διαδικασίας επιλογής που επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψεων που αδικούν και την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Η όποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό, είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και προσβάλει την ανεξαρτησία και το κύρος της, κατά το μέρος που δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων στα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής στις εκλογές της 26ης Μαϊου και 2ας Ιουνίου 2019. Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο λαμβανομένου υπόψιν ότι οι εκλογές αυτές ήταν τετραπλές και πρωτόγνωρες για τα εκλογικά δεδομένα του τόπου. Στις εκλογές αυτές αναδείχθηκαν διαχρονικά προβλήματα που επιβαρύνουν το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων όπως οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις πριν και μετά την εκλογή και η μη εμφάνιση των μελών εφορευτικών επιτροπών. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα ενόψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Ευχαριστεί τους συναδέλφους που υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες επιτέλεσαν το έργο τους και διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος. Αναγνωρίζει την ουσιαστική συμβολή όλων των συναρμόδιων φορέων, με τους οποίους υπήρξε αγαστή συνεργασία, τα όποια δε μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν δεν μπορούν να μεταβάλουν τη γενική εικόνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή ευελπιστεί ότι, οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται ως προς την καταβολή της αποζημίωσης στους δικαστικούς αντιπροσώπους να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατό.

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 257

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/idrimats/public_html/dsx.gr/templates/siteground-j15-176/html/pagination.php on line 269
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 10 από 92