ΨΗΦΙΣΜΑ
Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2015 08:52

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Χίο, σήμερα 18Μαρτίου 2015,ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.30μ.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, -χωρίς την παρουσία  του μέλους και πενθούντος Κωστή Παρθενίδη- στα γραφεία του Συλλόγου επί τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του  αξιότιμου συναδέλφου μας Χρυσοσθένη Παρθενίδη  του Κωνσταντίνου και το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:

1.Να παρακολουθήσει σύσσωμο την επικήδεια εκφορά του.

2.Να διατεθεί  αντί στεφάνου στη μνήμη του, το ποσό των 200,00 ευρώ υπέρ του Συλλόγου Πυρόσβεσης Καλαμωτής «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» , αφού ο Χρυσοσθένης παρά  την τραυματισμένη υγεία του , μάθαινε και ρωτούσε για το Σωματείο αυτό ,πιστεύοντας πως θα διαφυλάξει όσο μπορεί την αγαπημένη του Καλαμωτή και τη Κώμη ,κρινάκια ανοικτά στο μικρόκοσμο της καρδιάς  και των συναισθημάτων του, μαζί  με τους χωριανούς του.

3.Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος , την εκφώνησή του εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στην τελετή της κηδείας του , τη δημοσίευση αυτού στο τοπικό τύπο και την επίδοσή του στην οικογένειά του.

« Ο εκλιπών  ήταν υιός του δικολάβου Κωνσταντίνου Παρθενίδη και της Σοφίας από την Καλαμωτή της Χίου και διορίσθηκε Δικηγόρος  στο Πρωτοδικείο Χίου με το  από 26.08.1972 Βασιλικό Διάταγμα εγγραφείς στα Μητρώα του Δ. Συλλόγου  Χίου στις 23.9.1972 και προάχθηκε ως παρ Εφεταις δικηγόρος στο Εφετείο Αιγαίου το έτος 1979. Χρημάτισε Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ Χίου στη δεκαετία του 1980 ,ενώ υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου .Παντρεμένος στη ζωή, από τα νεανικά του χρόνια  με τη Μαρία Μπατά από το Πυργί της Χίου ευτύχησε να αποκτήσει δύο παιδιά τον συνάδελφο Κώστα Παρθενίδη και την Ειρήνη ,που του χάρισαν τέσσερα εγγόνια.

Ο Χρυσοσθένης Παρθενίδης διακρίθηκε ιδιαίτερα σαν δικηγόρος  και παρά τη πολλαπλή πελατεία του παρέμεινε έντιμος και ανθρώπινος χωρίς να ενδώσει στις σειρήνες του εύκολου και ακραίου πλουτισμού. Έντιμος και στις πολιτικές του απόψεις ,σταθερός σ αυτά πού γνώριζε από παιδί σαν οικογενειακή παράδοση, συνέχιζε να πιστεύει και να υπερασπίζεται μοναχικά  τις αξίες εκείνες  τις πάντα  «ανόθευτες» και πατριωτικές για εκείνον , ακόμη κι όταν αυτές εκ του προχείρου συλλήβδην μεταβάλλονταν ή αποκρούονταν από τους πολλούς, μέσα σ ένα μεταπολιτευτικό τοπίο όπου όλα άλλαζαν γοργά, εντυπωσιακά , και νέες αξίες και «θέσφατα» καλλιεργούνταν  με αλήθειες και ψέματα, σ ένα σκηνικό που το συμφέρον εν γένει πρωταγωνιστούσε στη σύνθεση της καινούργιας εικόνας της νεοελληνικής ζωής με τον επίλογο της κρίσης. Συντηρητικός  και στις κοινωνικές του απόψεις μα ταυτόχρονα ανοικτός  σ όλους ,βαθιά ανθρώπινος και με κατανόηση στο σφάλειν.  Υπήρξε μια παρουσία γεμάτη ζωή που τη σκορπούσε με το γέλιο σαν διάθεση σε όλο τον κόσμο μα σαν ο «κόσμος»  επιχειρούσε να διεισδύσει μέσα του με κάποια ρωγμή  ανησυχίας ,ιδεών ή συναισθημάτων  πάντοτε με τον τρόπο του συγκρατούσε τον εαυτό του και πειθαρχούσε ,απωθώντας τις αμφιβολίες κι ορθώνοντας σε αυτές ,το τείχος του δικού του αξιακού μικρόκοσμου  προκειμένου να παραμείνει αλώβητος «σ αυτό τον κόσμο το μικρό το μέγα». Ηταν ο άνθρωπος του «εφ ω ετάχθη» ό,τι κι αν του συνέβαινε και το γνώριζε. Το χιούμορ του απαράμιλλο ,διάνθιζε τις μέρες μας στο Δικαστήριο και στο «καμαράκι» των δικηγόρων με τη χαρά και το γέλιο ,φάρμακο αγχολυτικό και μαγικό στην επικοινωνία ,γεφύρωνε την έδρα με τους δικηγόρους μέσα από την ετοιμότητα του περίτεχνου και αυθόρμητου αστεΐζοντος σχολιασμού ,που δεν ειχε ανάγκη από ανέκδοτα και ιστορήματα . Ηταν ο «Χρυσοσθένους λόγος» ,ο θαλεγε κανείς του δικού μας Διογένους λόγος, που όλοι ξέρουμε, πως έτσι μοναδικός και ατόφιος θα ακούγεται σαν δυνατή νοσταλγία στις μνήμες μας ,σαν ο αντίλαλος ευτυχέστερων ημερών ,που όλοι θα αναζητούμε.

Η ζωή τα τελευταία χρόνια στάθηκε σκληρή σ ένα άνδρα που τόσο την αγαπούσε , θα λεγε κανείς πιότερο από τον εαυτό του, έχοντάς της δώσει ο ίδιος σε εκείνη το βαθύτερό του είναι, γενναιόδωρος στη μέθεξή της, αρκέστηκε από αυτήν στα ελάχιστα. Αυτή τη δοκιμασία υγείας που του επεφύλαξε η ζωή , την αντιμετώπισε στωικά ,τυλιγμένος στις φροντίδες της αφοσιωμένης σ εκείνον συζύγου του Μαρίας Μπατά και των παιδιών του Κωστή και Ειρήνης αφήνοντας τις σκέψεις του να «φτερουγίσουν»  στη δύση του στο καμβά της σχέσης υιού και πατέρα καταθέτοντας στον συνάδελφό μας Κωστή Παρθενίδη ,το πολύτιμο πετράδι του δικού του «μικρόκοσμου» που αντιστέκεται.

Ο Δ. Σ. Χίου τιμά τον εκλιπόντα και νοιώθει βαθιά ορφανεμένος από την τόσο πρόωρη απώλειά του, γιατί  ο Χρυσοσθένης Παρθενίδης, ήταν  πάνω απ όλα , ο Χρυσοσθένης όλων μας!

Με όλες τις προσωπικές στιγμές που καθένας μας μοιράσθηκε μαζί σου, πολυαγαπημένε μας συνάδελφε και φίλε, Χρυσοσθένη αγαπημένε όλοι μαζί ο Δ.Σ.Χίου, εμείς οι φίλοι και συνάδελφοι  σου ευχόμαστε καλό ταξίδι στη γειτονιά  των αγγέλων και πάντα θα κρατάμε το γέλιο και την  αγάπη που τόσο γενναιόδωρα μας χάρισες!

Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου.

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ανθίππη Μιλ. Ζαννάρα                                                    Ξένος Αύγουστος Πιπίδης

ΤΑ  ΜΕΛΗ

Χριστίνα Γαλάτουλα  Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Ράγκος    Ταμίας

Αγγελική Γλύκα μέλος

Σταματία Σακκουλά μέλος

Κάτια Χούλη  μέλος

Ελευθέριος Μπλάτζιος   μέλος