Αρχική Ανακοινώσεις ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2011 11:08

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Χ. Ισίδωρος Τσούρος είχε την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2010 επαφές στην έδρα της CCBE στις  Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων συνομίλησε με τον υπεύθυνο ελάχιστων αμοιβών του Δικηγορικού Συλλόγου Γερμανίας (DeutscherAnwaltVerein) κ. Hans Jochen Mayer σχετικά με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών στην Ελλάδα, το «άνοιγμα» του δικηγορικού λειτουργήματος και τα ισχύοντα στη Γερμανία.

Από την ενημέρωση αυτή προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
•    Στη Γερμανία ισχύουν υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές βάση νόμου Rechtsanwaltsvergütungsgesetz (RVG) και όχι βάση υπουργικής απόφασης όπως στην Ελλάδα. Οι ελάχιστες αμοιβές κλιμακώνονται αναλυτικά ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς και ασφαλώς βρίσκονται σε υψηλότερα ποσά από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.
•    Η ρύθμιση αυτή δεν αποκλείει τη συμφωνία με τον πελάτη για υψηλότερη αμοιβή. Συνεπώς, τα όσα ακούγονται για «γερμανικό μοντέλο ενδεικτικών αμοιβών» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κανένας δικηγόρος στη Γερμανία δεν μπορεί να κοστολογήσει αμοιβή μικρότερη από τις εκ του νόμου ελάχιστες. Παράλληλα ισχύει η χρονοχρέωση προς € 180/ώρα για εξωδικαστικές υπηρεσίες και απασχόληση στο γραφείο.
•    Οι ρυθμίσεις αυτές δεν προσκρούουν στις διατάξεις της οδηγίας 123/2006, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μπορούν να δικαιολογηθούν και στα πλαίσια του Ν.3845/2010 (μνημόνιο) που κάνει λόγο για κατάργηση περιττών και μόνο περιορισμών.
•    Εξ άλλου, η διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών από το Γερμανικό κράτος βρήκε έδαφος στους λόγους δημοσίου συμφέροντος που ήδη αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ως τέτοιοι θεωρούνται η εξασφάλιση μίας ελάχιστης αξιοπρεπούς αμοιβής των δικηγόρων, η εξασφάλιση των στοιχειωδών δαπανών του γραφείου τους και της ασφάλισής τους, καθώς και η προστασία των νέων συναδέλφων.
•    Η διαφήμιση επιτρέπεται αλλά με όρους που συνάδουν με τη δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος και όχι με όρους εμπορίου.
•    Η παρουσία δικηγόρου δεν είναι υποχρεωτική στη σύναψη συμβολαίων. Όμως, οι δικηγόροι σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβολαιογραφικές πράξεις.
•    Τέλος, και με αφορμή την εκτόξευση των παραβόλων στην ποινική δίκη, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, στη διαδικασία στην αστική δίκη ισχύουν οι προϋποθέσεις του δικαστικού ενσήμου. Σε ό,τι αφορά την ποινική δίκη, αυτή προσφέρεται ακώλυτα, χωρίς κανένα φόρο, παράβολο ή άλλη επιβάρυνση προς τον πολίτη.

Συνεπώς, όσοι υποστηρίζουν και προωθούν λύσεις τύπου ενδεικτικών αμοιβών ή φορολογικών τεκμηρίων δεν προωθούν το Γερμανικό μοντέλο, το οποίο έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς όρους άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες, αλλά ένα αλλόκοτο μόρφωμα που εξυπηρετεί εταιρείες και μεγάλους παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΧ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ Ι. ΤΣΟΥΡΟΣ