ΨΗΦΙΣΜΑ
Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 14:44


Ο    Δικηγορικός Σύλλογος  Χίου εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την με  σπουδή και αιφνιδιαστικό τρόπο κατάργηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ)  με βεβιασμένες ενέργειες πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή ΚΥΑ (Υπουργικές αποφάσεις).
Η εκ παραλλήλου ύπαρξη της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης  είναι και αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα και εγγύηση της πολυφωνίας στα ΜΜΕ και διασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των ειδήσεων και των πληροφοριών εν γένει σύμφωνα και με το άρθ΄15 παρ.2 του Συντάγματος. Συνιστά εγγύηση η ανεξάρτητη και δημόσια ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση ιδιαίτερα σήμερα που οι δημοκρατικοί μας θεσμοί καθημερινά  και σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζονται.
Συνακόλουθα η ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθεί κατ αποκλειστικότητα στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και συμφέροντα  .
Εξ άλλου κατ αρθ.44 παρ.1 του Συντάγματος οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου και ιδία και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», ώστε μόνο τότε νοείται η δυνατότητα της άσκησης της νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία.
Θεωρούμε ότι τέτοια ανάγκη εν προκειμένω δεν υπήρχε  και δεν συνέτρεχε κατεπείγουσα και εξαιρετική περίπτωση  ή απρόβλεπτη ανάγκη ,ενώ σε κάθε περίπτωση δεν προηγήθηκε η στοιχειώδης δημόσια διαβούλευση, για το υψίστης σημασίας θέμα της ΕΡΤ.
Η αιφνιδιαστική αυτή «ρύθμιση» βάλλει κατά των θεσμών και του Συντάγματος  με την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε , μεγενθύνει τις πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας  και δημιουργεί στους πολίτες έντονο κλίμα ανασφάλειας ενισχύοντας σε αυτούς την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική εξουσία ενώ απαξιώνει  το πολιτικό σύστημα με συνέπεια την νομοτελειακή δυστυχώς άνοδο των άκρων και την εν δυνάμει υποδαύλιση κοινωνικών εξεγέρσεων πού θα θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμη και την υπόσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας.
Χίος 12.6.2013
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ανθίππη Ζαννάρα                                                                          Ξένος Αυγουστος Πιπίδης