Τετάρτη, 02 Ιούνιος 2021 19:36 |
ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 47 ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ |
Κυριακή, 23 Μάιος 2021 13:58 |
ΠΡΑΞΗ 32/2021 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
|
Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2021 14:37 |
|
Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2021 19:10 |
ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ Α ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
|
|
Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2021 19:38 |
Δελτία Τύπου | Αποφάσεις Ολομέλειας | 05/01/2021
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ( Συνεδρίαση 5 / 1 / 2021 )
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα σήμερα 5.1.2021 υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την επέκταση των δικαστικών λειτουργιών από 11.1.2021, τηρουμένων των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας και την άμεση επίσημη ενημέρωση των συναδέλφων για το καθεστώς λειτουργίας των δικαστηρίων από την άνω ημερομηνία και εφεξής, στα πλαίσια και της από 4/1/2021 προηγούμενης επιστολής της.
2. Αποφάσισε να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας το θέμα των ασυμβιβάστων προς λήψη απόφασης για τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, αφού έλαβε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο και τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
3. Λόγω των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δικηγόρων, σύμφωνα με το άρθρο 18 επ. Κώδικα Δικηγόρων, διότι η σημερινή υγειονομική κατάσταση της Χώρας δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του με τη φυσική παρουσία των υποψηφίων, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας.
|
|
Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2020 10:14 |
Δελτία Τύπου | Αποφάσεις Ολομέλειας | 01/11/2020
Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (1 Νοεμβρίου 2020)
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 υπό την προεδρία του Προέδρου της, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.
2. Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, όπως και για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και την έναρξη επαναλειτουργίας τους στις 7 Περιφερειακές Ενότητες, που ανήκαν 4ο επιδημιολογικό πεδίο, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην έχουν σαφή ενημέρωση και να δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την Τρίτη το πρωί. Θα πρέπει να εκδοθεί τώρα σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
3. Η υγειονομική κρίση που διέπει την χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη αφενός μεν της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και αφετέρου το γεγονός ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Δεν νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.
Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με την λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας (αστικά, ποινικά, διοικητικά), η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά, όπως και τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και οι Διευθύνσεις Ιθαγένειας και να θεσπιστούν μεταβατικές διατάξεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν.
4. Αυτονόητο είναι ότι η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων θα πρέπει να γίνεται με τη λήψη και τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες μέτρων πρόληψης και προστασίας, με την ευθύνη της Πολιτείας και των προϊσταμένων των οικείων υπηρεσιών και των δικαστηρίων. Ειδικά για τα ποινικά δικαστήρια, η εκδίκαση των υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του αρμοδίου Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τα δεδομένα κάθε υπόθεσης, ποιές εξ αυτών θα συζητηθούν ή θα αποσυρθούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των διαδίκων, η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης και η αποφυγή συγχρωτισμού.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο (ιδίως με τη διάθεση εξοπλισμού και προσωπικού στους χώρους των δικαστηρίων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να το πράττουν.
Η Ολομέλεια καλεί όλους τους συναδέλφους δικηγόρους να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας (χρήση μάσκας – αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κλπ.) τόσο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να μην επιδεινωθεί, κατά το δυνατόν, δεδομένων των επικρατουσών συνθηκών, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
5. Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσμενείς συνέπειες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Το δικηγορικό σώμα έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, λόγω και της τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων. Στις δυσμενείς συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος, το οποίο αναμένεται, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, να έχει μακρά διάρκεια, λόγω και των καιρικών συνθηκών και δυσμενέστερα, σε σχέση με το πρώτο κύμα, αποτελέσματα.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται απέχουν πολύ της κανονικότητας, ακόμη και της «νέας κανονικότητας» του Ιουνίου και επιδρούν αρνητικά στην άσκηση του επαγγέλματός μας, ακόμη και υπό το καθεστώς της πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
Η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ενέταξε τους δικηγόρους εκ νέου στους πληττόμενους ΚΑΔ και στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής από το οποίο μέχρι τώρα εξαιρούνταν, όπως προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει έμπρακτα την στήριξή της στον δικηγορικό κλάδο και με περαιτέρω μέτρα.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς άσκησης του επαγγέλματός του, όπως και της διαβίωσής του, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή εκτέλεση του έργου του.
Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια για την οικονομική στήριξη του κλάδου, πέραν του διεκδικητικού πλαισίου που έχει θέσει με προηγούμενες αποφάσεις της (χορήγημα ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις νομικής βοήθειας , καταβολή οφειλών ΕΦΚΑ, ζητήματα εμμίσθων κλπ) διεκδικεί:
1. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και στην περίπτωση τυχόν περιορισμού της λειτουργίας τους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.
2. Την αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων .
3. Τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
4. Την ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.
5. Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.
|
|
Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2020 21:52 |
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση του Δ.Σ.ΧΙΟΥ για τις εξελίξεις για την πόλη των Βαρωσίων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, ανταποκρινόμενος στο από 14/10/2020 αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας για ενημέρωση των μελών μας αναφορικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις που συνδέονται με την απόπειρα εποικισμού εκ μέρους της Τουρκίας της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων της κατεχόμενης Αμμοχώστου της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου ,δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Κυπριακό λαό και καταδικάζει απερίφραστα τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων σε βάρος της περίκλειστης παραλιακής περιοχής που επιχειρείται με την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ,των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας δυνάμει των οποίων έχουν καταδικασθεί όλες οι αποσχιστικές μεθοδεύσεις και θέσεις ως άκυρες και παράνομες και ζητείται η ανάκλησή τους.
Η νέα αυτή παράνομη και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας που συνιστά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ,υπονομεύει πλήττοντας καίρια ,κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνης με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί και υποχρεωθεί από την Διεθνή Κοινότητα στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , δεδομένου ότι η γείτονα χώρα δυνάμει των αποφάσεων του ΕΔΔΑ ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνακόλουθα ουδεμία δικαιολογία έχει η Τουρκία για τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει σε βάρος της Κύπρου και των κατοίκων της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων της Αμμοχώστου και σε βάρος όλου εν τέλει του Κυπριακού λαού. Η Τουρκία επιτέλους οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και είναι η ώρα ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας , η Διεθνής Κοινότητα , οι Ευρωπαϊκοί Δικηγορικοί Σύλλογοι, η ‘Ενωση των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης , έτεροι αρμόδιοι Φορείς να ασκήσουν την επιρροή τους δυναμικά και να υποχρεώσουν την Τουρκική επιθετικότητα σε αποδόμηση και αποτροπή νέων δραματικών για την Ειρήνη και την Δημοκρατία τετελεσμένων. Η Λευκωσία ως μοναδική ακόμη σήμερα κατεχόμενη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, σηματοδοτεί και δια του Δικηγορικού της Συλλόγου και της καμπάνιας ενημέρωσης των δικηγόρων της γηραιάς Ηπείρου, το φάρο της Ελευθερίας των Λαών και του επίμονου αγώνα για την Δημοκρατία και την Ειρήνη. Στον αγώνα για ανεξαρτησία, ελευθερία και Δημοκρατία της Κύπρου και του λαού της, τα Βαρώσια είναι ακόμη ένας σταθμός, είναι ακόμη μια μάχη που πρέπει να τα κρατήσει όρθια και ανοικτά μόνο στους κατοίκους τους και στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Σ αυτό τον αγώνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, ενός ακριτικού νησιού του Αιγαίου είναι με όλες του τις δυνάμεις μαζί σας!
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Πρόεδρος Ανθίππη Ζαννάρα / Η Γ.Γραμματέας Αικ.Χούλη
|
|
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2020 19:30 |
Αρθρο της Αναστ. Καρατζά απο την εφημερίδα ΧΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ δημοσιευμένο στις 12-10-2020
Την Τετάρτη 07 Οκτωβρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε μία ιστορική για τη σύγχρονη Ελλάδα απόφαση ποινικού Δικαστηρίου, αναγνωρίζοντας την ενοχή των κατηγορουμένων μελών της Χρυσής Αυγής, α) για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, β) για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, γ) για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και δ) για συγκρότηση, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Επτά πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έντεκα για ένταξη και συμμετοχή σε αυτή.
Μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, εκατοντάδες Έλληνες πολίτες συμμετείχαν σε μια αλυσίδα δημόσιας έκφρασης, δηλώνοντας την άποψή τους ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν είναι αθώοι, με αποκορύφωμα την ημέρα έκδοσης της απόφασης επί της ενοχής των κατηγορουμένων, όπου πλημμύρισαν οι δρόμοι της Αθήνας από τα συγκεντρωμένα πλήθη Ελλήνων πολιτών, που ήθελαν να εκφράσουν την απερίφραστη εναντίωσή τους στη μέχρι σήμερα δράση της Χρυσής Αυγής. Και ως τέτοια θέλω να εκλαμβάνω και επικροτώ τη συγκέντρωση των Ελλήνων στους δρόμους της Αθήνας αναμένοντας τη δικαστική απόφαση, ως πολιτική και κοινωνική κίνηση. Ως προς τις αμφιβολίες για το θεμιτό της επίδρασης αυτής της δημόσιας έκφρασης στην ανεξάρτητη και αμερόληπτη κρίση της Δικαιοσύνης, η αθωωτική εισαγγελική πρόταση διέλυσε κάθε σχετική υπόνοια «αθέμιτης πίεσης» από τον ελληνικό λαό, γεγονός που αναδεικνύει την ευσυνειδησία της Εισαγγελέως της έδρας και την απαρέγκλιτη συνέπεια προς την άσκηση των καθηκόντων της σε αυτή την ιστορική στιγμή. Πέραν τούτου, είναι εντελώς διαφορετικό, πλήθος πολιτών, να εκφράζονται ατομικά ως ελεύθεροι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συγκεντρώνονται συμβολικά προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια και εντελώς διαφορετικό να σημειώνεται παρέμβαση στους ασκούντες το λειτούργημά τους Δικαστές από συγκεκριμένα πρόσωπα με κοινωνική και πολιτική θέση ικανή και κατάλληλη, να επηρεάσει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί το ανεπίτρεπτο της περίπτωσης αυτής, με την πηγαία έκφραση της αποδοκιμασίας των πολιτών, που με αποκλειστικό και μοναδικό τους όπλο το πλήθος τους, μετέφεραν επάξια το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι για τα όσα κατηγορείται η Χρυσή Αυγή, δεν έχει κανένα έρεισμα να αξιώνει «νομιμοποίηση» από τον ελληνικό λαό, διότι σήμερα, που δικάζεται, ο λαός έχει ξεχυθεί στους δρόμους και την αποδοκιμάζει. Αυτή είναι η λαϊκή κυριαρχία, που με ευλάβεια τυποποιούμε στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος, ως θεμέλιο του πολιτεύματός μας. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και η δικαιοσύνη ασκείται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.
Άλλο θέμα, βεβαίως είναι, ότι ο λαός οφείλει να σεβαστεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του ποινικού δικαίου – κατά τον τρόπο που ο κάθε πολίτης θα ήθελε να τύχουν εφαρμογής και στη δική του περίπτωση – και να κατανοήσει ότι η τυποποίηση του ποινικού φαινομένου αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για όλους ανεξαιρέτως. Αν το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται όλοι οι όροι που τυποποιούνται στο γράμμα του νόμου, δεν έχει τελεστεί το αδίκημα. Μάλιστα, είναι σημαντικό ότι τον Ιούλιο του 2019 κατά την εκπνοή της απερχόμενης κυβέρνησης τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας που τροποποιούσε μεταξύ άλλων και τις διατάξεις που εφαρμόστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, παρά τις επιφυλάξεις πολλών πολιτικών και νομικών, ότι δεν ενδείκνυται να τίθεται σε ισχύ ένας νέος Ποινικός Κώδικας μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές και ότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο διατελέσας Υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής σχολίασε δημόσια, ότι εντοπίζει προβληματικά σημεία στον νέο κώδικα και ότι εξαρχής τα είχε επισημάνει, όπως τη μη δυνατότητα επιβολής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής και την ισότιμη μεταχείριση εκείνου που συγκροτεί με εκείνον που εντάσσεται στην οργάνωση. Να σημειωθεί ότι ακόμη και αν τροποποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα μπορεί να επιβληθεί στους κατηγορούμενους αυτής της δίκης γιατί αυτό θα αποτελεί ανεπίτρεπτη αναδρομική ισχύς αυστηρότερου νόμου και χειροτέρευση της θέσης του κατηγορουμένου.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 187 παρ. 1 Π.Κ. « Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. »
Εδώ έχουν επέλθει κάποιες πολύ σημαντικές τροποποιήσεις : α) εισαγωγή του όρου επιχειρησιακά δομημένη ενώ η προηγούμενη διατύπωση έλεγε απλά δομημένη. Ως επιχειρησιακή νοείται η δομή ομάδας της οποίας τα μέλη αναλαμβάνουν διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ή αυτοτελείς ρόλους, ή διακριτούς και συνδυασμένους ή ανεξάρτητους στόχους, με σκοπό να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους είτε ατομικά είτε στο πλαίσιο της συλλογικής τους δράσης, ανεξαρτήτως της γνώσης εκάστου για τα συγκεκριμένα καθήκοντα των άλλων ή και για το συγκεκριμένο σε κάθε περίπτωση στόχο της οργάνωσης. Με τον όρο αυτό αποδίδεται επίσης, ο πραγματοπαγής χαρακτήρας της οργάνωσης, που αποτελεί το πιο ουσιαστικό διαφοροποιητικό στοιχείο από τις ομάδες με προσωποπαγή δομή, η επικινδυνότητα των οποίων είναι σαφώς μειωμένη, όπως και η εμβέλεια της εγκληματικής τους δράσης. (βλ. Ο Νέος Ποινικός Κώδικας, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Νομική Βιβλιοθήκη 2019) β) διαρκή εγκληματική δράση και όχι απλά διαρκή δράση. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν αποδεδειγμένα τελέσει εγκλήματα σε βάθος χρόνου ως οργάνωση και όχι μεμονωμένα τα μέλη της. γ) Αρκεί η επιδίωξη οποιωνδήποτε κακουργημάτων και όχι συγκεκριμένων, όπως προσδιοριζόταν στην παλιά διατύπωση.
Περαιτέρω, ακόμη και με τον παλιό ποινικό κώδικα, με βάση τον οποίο έχει εκδοθεί η μέχρι σήμερα νομολογία, η εγκληματική οργάνωση διακρίνεται από την έννοια της συμμορίας, με βάση τρία κριτήρια, ένα ποιοτικό (δομημένη ομάδα), ένα ποσοτικό (τρία ή περισσότερα πρόσωπα) και ένα χρονικό (διάρκεια δράσης). Συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης είναι η καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της. Μέλος της οργάνωσης αυτής είναι εκείνος, που είτε συμμετέχει στην ίδρυση της είτε εντάσσεται εκ των υστέρων σ` αυτήν και υποτάσσει τη βούλησή του στην οργάνωση, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του στις κατ` ιδίαν πράξεις της οργάνωσης. Δομημένη ομάδα είναι εκείνη που δεν σχηματίζεται περιστασιακά για τη διάπραξη ενός εγκλήματος, αλλά συγκροτείται για να έχει διαρκή δράση, χαρακτηριζόμενη από εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή, ενώ υποκειμενικώς απαιτείται δόλος κάθε μέλους να θέλει την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση, ήτοι απαιτείται κάθε μέλος να έχει ως σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων από ένα κακουργημάτων, που αναφέρονται στη διάταξη της παρ. 1 (έγκλημα υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης), ο ειδικός δε αυτός δόλος νοείται συνολικός (ενιαίος), δηλαδή τα μέλη να έχουν προαποφασίσει, ήδη, κατά την ίδρυση της οργάνωσης, ή την ένταξή τους σε αυτή, ότι η δράση τους θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου με την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων και χωρίς να έχουν καταστρωθεί οι λεπτομέρειες κ.λπ. των εγκλημάτων τούτων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι καθόλου απλό για το Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι πληρούνται οι ανωτέρω περιγραφέντες όροι του νόμου, για την ποινική καταδίκη κάποιου για συγκρότηση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δε τεκμήριο αθωώτητας επιβάλλει, σε περίπτωση αμφιβολίας για τη συνδρομή έστω και ενός στοιχείου της πράξης όπως αναλύθηκε ανωτέρω, την απαλλαγή του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών. Ενόψει των ανωτέρω, η Εισαγγελέας της έδρας, εφόσον δεν πείστηκε ότι πληρούνται οι ανωτέρω όροι του νόμου, εκπλήρωσε το καθήκον της, το οποίο επιτάσσει όταν διαπιστώνει ότι δεν έχει τελεστεί ένα αδίκημα όπως αυτό τυποποιείται στο νόμο, να προτείνει την αθώωση του κατηγορουμένου.
Τέλος, δεν μπορώ να μη σημειώσω, ότι στον Ποινικό Κώδικα προβλέπονται και ευνοϊκά μέτρα, για όσους επιλέξουν να συνεργαστούν με τις αρχές με το να συμβάλουν είτε στην πρόληψη κάποιου εγκλήματος, είτε στην εξάρθρωση της οργάνωσης. Ήταν λοιπόν επιλογή των κατηγορουμένων, μέχρι τέλους να μην εκφράσουν κανενός είδους έμπρακτη μετάνοια, καμία έμπρακτη ηθική μεταστροφή.
Είναι γεγονός, ότι στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης η Ελλάδα φωτίστηκε, καθώς αυτό που ήταν ξεκαθαρισμένο στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας επισφραγίστηκε από την απόφαση της δικαιοσύνης και έτσι κοινωνία και δικαιοσύνη διαδοχικά καταδίκασαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ποτέ, ότι αυτοί που καταδικάστηκαν το 2020 για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ιδρυθείσα ήδη από το μακρινό 1980, είναι οι ίδιοι που το 2012 – 2015, τότε που το κράτος δικαίου υποχωρούσε - εξελέγησαν από εμάς τους Έλληνες πολίτες να μας εκπροσωπήσουν στην ελληνική Βουλή. Αν κάτι πρέπει να μάθουμε από αυτό, είναι ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Πέρα από το αυτονόητο, ότι θα ακολουθήσει το Εφετείο, η ουσία του πράγματος είναι ότι πάντοτε, στην απουσία του κράτους θα ελλοχεύει ένα σκοτεινό παρακράτος «να λύσει το πρόβλημα» και στην απελπισία του πολίτη, στα μάτια του ανήμπορου και ταπεινωμένου Έλληνα, τα ξεχαρβαλωμένα μας ιδανικά θα βρίσκουν καλοθελητές να ξαποστάσουν.
|
|
|
|